HELSTEKT HJORTELÅR OG SALTBAKT SELLERIROT

Ingredienser: Lår på ca. 6 kg smør til bruning 3 ts salt 2 ts pepper 1 gulrot i terninger 10 sjalottløk eller 1 løk 1 liten purreløk 1/2 sellerirot 7-8 einerbær 5 dl kraft av hjort saus stekesjy 1 l kraft eller vann 3 dl seterrømme 1 ts frisk, riven ingefær 3 ss tyttebær 2-3 ts bergmynte (oregano) salt og pepper Fremgangsmåte: Skjær av leggen i kneleddet. Skjær ut nøkkelbeinet, eventuelle hinneer og pynt av litt kjøtt der nøkkelbeinet har sittet. Brun låret i panne. Strø på litt salt og pepper. Sett låret på rist over langpanne i ovn forvarmet til 150 °C. Sett et steketermometer i låret, det må ikke stå mot bein. I langpannen, legg en gulrot, sjalotløk, purreløk, knollselleri, einerbær og kraft. Hell kraften over kjøtet i lanpannen med jevne mellom- rom under stekingen. Låret er saftigst når det blir stekt rosa, det vil si med en kjernetemperatur på 62 °C. Velger en å steke det lenger, følger en skalaen på termometeret. Låret bør ikke stekes mer enn til 70 °C, ca. 3 timer. Ta låret ut av ovnen og la det hvile i 15 minutter før oppskjæring.
Saus:
Sil sjyen og tilsett mer kraft så det tilsammen er ca. 1,5 l. Kok
opp. Rør inn rømme, tyttebær, vergmynte og ingefær, smak til
med salt og pepper og jevn med maisenna eller hvetemel.
Server med saltbakt sellerirot.
Saltbakt sellerirot:
Det er med denne du kjenner hvor god sellerirota kan bli.
Bruk ei gryte. Legg ett raust lag med grovt salt i bunnen.
Røttene må være godt vasket og godt tørket. Legg de i gryten.
Fyll på med grovsalt. Settes i stekeovnene på 200 °C med lokk
på gryten i ca. 1 time og 15 minutter. Skjær av toppen og ta ut
innholdet med en skje.
Tips: Stikk i roten for å kjenne om den er helt mør.

Porsjoner: 12-14 personer

Mer om emnet: HELSTEKT HJORTELÅR OG SALTBAKT SELLERIROT

Helstekt hjortelår er en ypperlig rett for de som setter pris på viltkjøtt. Det er en delikatesse som har lenge vært satt stor pris på blant både kokekyndige og matelskere. Hjortelår er en av de mest møre, smakfulle delene av dyret, noe som gjør det til en utmerket råvare for helsteking. Dolkes det med fersk timian for å gi kjøttet en spesielt tiltalende aroma, vil resultatet bli en himmelsk rett.

Helstekt hjortelår er en tradisjonell rett, men den kan også tilberedes med en moderne vri. Noen eksperimenterer med ulike marinader og krydder for å gi retten sitt eget unike preg. Sauce av rødvin, høstens bær eller viltfond kan være et passende tilbehør som gir dybde til smaksopplevelsen.

På den annen side er saltbakt sellerirot en perfekt følgesvenn til hjortelår. Selleriroten er en grønnsak som er rik på næringsstoffer og gir en nydelig sødme til retten. Når den er saltbakt, karamelliseres sukkeret i grønnsaken, noe som resulterer i en intens og komplimentær smak.

Saltbakt sellerirot er også enkel å forberede. Den trenger bare å bli innpakket i et tykt lag av havsalt og stekt i ovnen til den er mør. Dette vil ikke bare bevare og forsterke dens naturlige smaker, men også gi en veldig spesiell tekstur som gjør den til et utmerket tilbehør til hjortelår.

Så, neste gang du leter etter en spesiell hovedrett å tilberede, hvorfor ikke prøve helstekt hjortelår med saltbakt sellerirot? Dette er en kombinasjon som garantert vil imponere dine gjester og sende smaksløkene på en uforglemmelig reise. Med riktig tilbehør og vinvalg, vil denne retten utvilsomt bli høydepunktet på ethvert middagsbord.

Legg igjen en kommentar