Ingredienser

Rist til ovn

Langpanne til ovn

Ovn: 180 grader

Hyssing til å binde opp

1 kalkun ca. 5-6 kg

2 ss solsikkeolje

Stuffing:

400 g brødkrumme
2 appelsiner, saften
1 løk, snittet i små terninger
1 kanelstang
6 tørkede aprikoser, hakket
6 tørkede fiken, hakket
100 g usaltet smør

Saus:

1 løk finsnittet

1 pt estragon
3 dl fløte
3 dl hvitvin til kjøkkenbruk

200 g grønne bønner, kuttet i begge ender
200 g blomkål, i små buketter
200 g gulrot, i staver
20 g smør

600 g skrelte poteter til koking

Tilberedning

1. brun smøret til stuffingen, ha i løk og brødkrumme og stek det en liten stund, ha i resten og bland godt sammen, smak til med salt og pepper. PS: det skal smake mye
2. Putt det inn i kalkunen og bind den opp, pensle den med solsikkeolje og strø med salt og pepper. Sett i varm ovn på en rist med langpanne med vann 4 dl vann under.( hvis det følger med hals og innmat kan dette også legges i langpannen sammen med vannet) pass på at det ikke koker tørt. Stek kalkunen i 40 minutter på 180 grader og skru ned til 140 grader og la stå i ca. 60 minutter til, eller til det tykkeste på låret har 55 grader på termometeret
3. plukk estragonbladene og ta vare på dem, ta stilkene og løken og kok sammen med hvitvinen til det nesten ikke er noe igjen, ha på fløten og kok sammen i 3-4 minutter. Sil sausebasen og sett til side til kalkunen er ferdig.
4. Ta ut kalkunen og hvil den på en rist over langpannen med brystet ned i ca. 10 minutter. Ha stekesjyen i sausebasen og kok sammen til passe konsistens. Smak til med salt, pepper og hakket estragon.
5. damp grønnsakene i litt vann og smøret samt en teskje salt i ca. 5 minutter, hell av vannet.
6. server på et stort fat med grønnsaker i bunn og kalkunen hel på toppen, transjer ved bordet og server kokte poteter og saus ved siden av.