Det italienske kjøkkenet er for mange selve definisjonen på elegant mat. Uansett hvor du reiser i verden kan du uten særlig høy anstrengelse finne en restaurant som tilbyr delikate retter fra dette søreuropeiske landet. Men hva er det egentlig som har gjort italiensk mat så populært? Lite overraskende finnes det mange svar på dette spørsmålet, men om du spør ekte entusiaster vil du gjerne høre følgende “Det er mat slik som mamma lagde det.”

Italiensk mat er nemlig ikke bare nydelig, men også overraskende enkel. Vi skal derfor se litt nærmere på hemmeligheten bak denne utsøkte maten og hva som har gjort at du finner pasta og kjøttboller i alle verdens kriker og kroker.

Det enkle er ofte det beste

Når vi ser på italiensk mat er det noe behagelig simpelt med det. De aller fleste rettene er fokusert rundt enkle ingredienser som man kan få tak i hvor som helst. Dette er kanskje ikke så overraskende da Italia er et langstrakt land og de aller fleste bor i landsbyer. Skulle vi veddet oddset på om vi klarte finne ingrediensene på et lokalt supermarked ville nok sannsynligheten vært høy. Nedenfor har vi derfor samlet en enkel oversikt over grunnstammen du finner i de aller fleste italienske matretter.

Pasta

Det er lite som forbindes like mye med det italienske kjøkkenet som pasta. Selv om mange kanskje knytter pasta til spagetti med tomatsaus finnes det en lang rekke pastatyper og hver har sin egen bruk. Farfalle, Spaghetti, Tortiglioni, Penne, Rigafoni, Fusilli, og listen bare fortsetter. Det viktigste uansett hvilken type pasta du skal koke opp er å benytte rikelig med vann og salt i vannet før pastaen legges oppi. Deretter bør du se bort ifra oppgitt koketid og heller smake deg frem til den perfekte tyggemotstanden. Det er nemlig ikke nødvendig å koke pasta helt myk da dette ødelegger både konsistens og smak.

Oliven

En annen grunnpilar i det italienske kjøkkenet er oliven. Dette lille bæret som de aller fleste forbinder med matolje tilbyr nemlig rikelig smak og har fått rollen som smakssetter i en lang rekke oppskrifter. Man kan bruke oliven i alt fra salater og pastaer til smakstilsetning på kjøttretter. Italienerne benytter også olivenolje til alt fra steking til krydder. Spesielt om du benytter ekstra jomfruolje vil du få rikelig med smak samtidig som oljen inneholder en lang rekke viktige næringsstoffer som kroppen har godt av. Med andre ord får du både smak og god helse!

Hvitløk

For mange nordmenn er hvitløk en ingrediens som brukes svært sjeldent i hverdagen. Den sterke smaken og ikke minst den dårlige ånden er sjeldent noe man ønsker dra med seg fra kantina opp på kontoret. I det italienske kjøkkenet derimot finner vi hvitløk i de aller fleste matretter. Det kan være at hakket hvitløk finnes i sausen eller at maten er stekt sammen med hvitløksfedd. Uansett hvordan den er tilsatt maten er det vanskelig å ikke merke at det finnes hvitløk i retten. På lik linje som nordmenn historisk har benyttet potet og løk er hvitløk en grønnsak som er tilsvarende enkel å spore opp på den italienske landsbygda. Den sterke smaken har også gjort at selv den enkleste tomatsaus kan få rikelig med smak uten en lang liste ingredienser.

Tomater

Det er vanskelig å snakke om det italienske kjøkkenet uten å nevne italienernes forkjærlighet til den røde frukten. Det er tvilsomt at noe annet land i verden benytter tomat til like mange formål som Italia. I alt fra enkle pastasauser til salater og avanserte middager vil du i de aller fleste tilfeller finne tomat i et eller annet format. Årsaken til dette er at klimaet i Italia er utmerket for dyrkingen av tomater og landbruket har derfor alltid foretrukket denne fremfor poteter, løk og kål. Du skal også lete lenge etter en grønnsak som tilbyr så mye smak som en solmoden tomat bare ved å skylle den i vann.

Italiensk ost

Ost har vært et eget håndverk i Italia helt siden det romerske imperiet og tradisjonen står sterkt den dag i dag. Du finner derfor alt fra Parmigiano til buffalo mozzarella på det italienske bordet. Harde oster blir gjerne brukt på pasta og salater, mens de myke ostene som mozzarella passer utmerket på alt fra kjøtt til pizza. Det helt spesielle med italia er at uansett hvilken region du besøker så vil de ha sin foretrukne ost og lokale måte å fremstille denne på. Bli derfor ikke overrasket om du finner noen sittende å spise en ost uten tilbehør.

Den virkelige hemmeligheten

Med andre ord er det ingen ekte hemmelighet bak det italienske kjøkkenet, men tvert imot det enkle og rene kostholdet som har gjort maten så populær. De aller fleste rettene er basert på det samme grunnleggende utvalget råvarer, men måten disse tilberedes på har skapt et rikt kjøkken fullt av utsøkt smak. Du bør derfor ikke bli spesielt overrasket om svigermor eller bestemor ikke ønsker å fortelle deg hemmeligheten til at pastasausen smaker som den gjør og hvorfor den ikke smaker det samme selv om du har de samme ingrediensene i kjelen. Velbekomme og lykkelig til med sausen!