2 brød stekt i former a ca. 2 l
5 dl cultura
5 dl vann
1 ss smeltet smør
50 g gjær
2-3 ts salt
1 ts sukker evt sirup eller litt honning
2 dl hvetekli
2 dl havregryn
3 dl sammalt rug grov
4 dl sammalt hvete grov
ca 1 1/2 l hvetemel
Varm vann og melk til 37 oC (fingervarmt). Tilsett smør og hell litt av væsken i en arbeidsbolle rør ut gjæren. Ha i resten av væsken og tilsett salt, sukker, hvetekli, havregryn, sammalt mel og mesteparten av hvetemelet. Elt deigen til den er smidig og slipper bakebollen. Dekk med plast og la deigen heve 45-50 min, til dobbel størrelse.
Ha deigen over på et melet bakebord og kna til den blir smidig. Om nødvendig tilsett mer mel. Del deigen i to like store emner/deler og form til brød. Rull brødene i havregryn, kli eller solsikkekjerner før de legges i smurte former. Dekk med plast eller et klede og la brødene heve i ca. 30 min. Pensle med melk.
Stek brødene på nederste rille i forvarmet ovn ved 200 oC i ca 45 min. Avkjøl brødene på rist under klede.