Ingredienser

1 ss smør
2 ss hvetemel
4 dl melk/kraft/buljong
ca. ¼ ts salt

Tilberedning:

Tilberedning

Smelt smøret i kjelen. Rør inn melet til blandingen er jevn.

Tilsett væsken litt etter litt, rør til sausen koker mellom hver gang og at den ikke har klumper. La sausen koke i ca. 5 minutter etter at den er ferdig spedd.

Med hvit/lys grunnsaus kan du variere smakene etter hva du skal servere den til:

Saus til kylling

Bytt gjerne ut noe av melken med kyllingkraft/buljong og eventuelt matfløte alt ettersom hvor fyldig du vil ha sausen. Smak til med krydder eller krydderurter.

Sennepssaus

Smak sausen til med frisk, hakket rosmarin, hvitløk og Dijon-sennep. Bruk evt. matfløte i stedet for melk.

Saus til fisk

Lag eventuelt en lys/hvit saus og bytt melk med fiskekraft/buljong og matfløte. Tilsett ulike krydder/hakkede urter etter smak, reker, blåskjell og annen sjømat.

Saus til gratinering

Lag en hvit saus med melk / matfløte. Ha lettkokte grønnsaker, kjerne hel blomkål, i en ildfast form, fordel sausen over og dryss gratineringsost over sammen med litt sprøstekt bacon. Stek i ovn i 5 minutter ved 225 °C.