Ingredienser
1 1/2 liter melk 5 ss yoghurt
Tilberedning
Kok opp melken og ta kjelen av platen. La den avkjøle seg til den er lunken (ca 15 min). Ha yoghurten i en bolle og bland inn 2 dl av den lunkne melken. Ha denne blandingen tilbake i kjelen sammen med resten av melken og rør godt om. Nå setter du lokket på kjelen, pakker den inn i et badehånkle og lar den stå i rundt 8 timer (til den har tyknet). Nå settes kjelen i kjøleskapet for å stoppe videre utvikling av yoghurtbakterier. (NB! ikke bruk hjemmelaget yoghurt mer enn 6 ganger i produksjon av ny yoghurt).

Mer om emnet: Hjemmelaget yoghurt

Hjemmelaget yoghurt er en flott måte å legge til en sunn og næringsrik matvare i kostholdet ditt. Selv om butikkjøpt yoghurt kan være praktisk og variert i smak, gir hjemmelaget yoghurt deg full kontroll over ingrediensene du bruker. Ikke bare vil du kunne unngå kunstige konserveringsmidler og søtstoffer, men du vil også være i stand til å justere surhetsgraden til dine personlige preferanser.

Prosessen med å lage yoghurt hjemme er enkel og krever minimalt med utstyr. Alt du trenger er melk, et termometer og en yoghurt-starter (som kan være en liten mengde kommersiell yoghurt med levende kulturer). Ved å varme melken til en bestemt temperatur, så avkjøle den før du tilfører starterkulturen, vil du oppmuntre til vekst av probiotiske bakterier, som er ansvarlig for yoghurtens tykkelse og tangy smak.

Å lage hjemmelaget yoghurt gir deg også muligheten til å eksperimentere med forskjellige melketyper for unike smaker og teksturer. Melk med høyt fettinnhold, som helmelk, vil produsere en tykkere yoghurt, mens skummet melk vil gi et lettere produkt. Du kan også prøve å bruke nøttmelk eller soya melk for en annerledes, plantebasert alternativ.

Når du har mestret grunnleggende yoghurtlagen, kan du begynne å legge til smaker og tillegg. Frukt, honning, vanilje eller kardemomme er alle populære valg. Du kan til og med lage din egen gresk yoghurt ved å silke den opprinnelige blandingen for å fjerne overflødig væske og lage en tykkere, kremere konsistens.

Å lage din egen yoghurt hjemme er en givende prosess som lar deg skape et produkt skreddersydd til din egen smak. Den gir deg også den ekstra fordelen av å vite nøyaktig hva du legger inn i kroppen din, samtidig som du reduserer avfall fra engangs yoghurtbeholdere. Det er en sunn, bærekraftig og deilig mulighet.