Ingredienser
500 g hjortefilet 2 ss smør eller margarin 1 ts salt svart pepper saus: 1 boks klar buljong (consommé) 1 1/2 dl rødvin 2 ts potetmel 1 ts soyasaus sellerimos: 500 g sellerirot uten skall 50 g smør eller margarin 3/4 dl kremfløte
Tilberedning
Skjær hjortefileten i 8-12 skiver. Legg dem på en skjærefjøl og bank dem litt med hånden. Skjær sellerien til mosen i staver og kok dem myke i saltet vann i ca 15 minutter. Hell av vannet og la sellerien dampe en liten stund slik at den tørker. Mos sellerien med smøret. Tilsett litt fløte om gangen og rør mosen jevn og glatt. Hold den varm. Hell buljong og vin til sausen i en kjele. Tilsett potetmel og soyasaus og kok opp under stadig omrøring. Smak til. Hold sausen varm, men ikke la den koke. Brun smøret i en stor stekepanne. Legg i kjøttet og la det få fin farge på begge sider. Krydre med salt og pepper. Stek kjøttet i ca 5 minutter. Det kan gjerne være rosafarget i midten, da blir det saftigere. Legg kjøttet på et fat. Hell litt saus over og hell resten av sausen i en sausenebbe.

Mer om emnet: Hjortefilet med sellerimos

Hjortefilet med sellerimos er en svært tradisjonsrik rett i det nordiske kjøkkenet, hvor man kombinerer det rike, erke-norske viltkjøttet med smaksrike, jordnære grønnsaker. Smaken av hjortefilet kan variere basert på dyrets kosthold, alder og prossesering, men er generelt kjent for sin dypt aromatiske og lett søtlige smak. Når dette kombineres med den kremete og delikate sellerimosen, skapes det en unik smaksopplevelse som gjør hjortefilet med sellerimos til en ettertraktet rett, spesielt om høsten.

Mange kan kanskje finne tanken på å tilberede viltkjøtt litt skummel, men med litt forberedelse er det faktisk ganske enkelt. Dersom hjortefileten kommer fra et eldre dyr, er det best å marienere den for å gjøre den mør og smakfull. Dette kan gjøres ved å la kjøttet ligge i en marinade av rødvin, urter og krydder over natten. Deretter kan du ovnsteke fileten på lav temperatur for å ivareta all mørhet og smak.

Sellerimos kan også tilberedes på forskjellige måter, men den mest klassiske metoden er å koke selleri sammen med poteter til de er myke, og deretter mose dem sammen med smør, melk, salt og pepper. Sellerimosen skal være glatt og luftig, en perfekt motvekt til den rike smaken av hjortefilet.

Hjortefilet med sellerimos er en ideell rett for dem som verdsetter sesongbasert og lokalt produsert mat. Dersom du har tilgang til fersk hjortefilet, bør du definitivt prøve denne oppskriften. Den kombinerer de beste råvarene høstsesongen har å tilby og gir deg en uforglemmelig smaksopplevelse.

Så, på din neste høstfest, hvorfor ikke skjemme bort dine gjester med en velsmakende hjortefilet med sellerimos? Dette vil ikke bare fremheve rikdommen og dybden i norske råvarer, men vil også gi et elegant og sofistikert preg til middagsbordet.