Ingredienser
1 kg benfritt kjøtt fra bog eller bryst 2 ts salt 1/2 løk grønt fra en purre 1 gulrot 1 laurbærblad 2 nellikspiker 7 dl vann 1 buljongterning 1/2 ts hvit pepper 80 g hvetemel 3 dl melk 1 dl fløte persillebunt 800 g grønnsaker til garnityr, etter årstid
Tilberedning
Frikassé lahes helst av kjøtt fra kalv eller ungdyr, men kjøtt fra voksne dyr kan også brukes. Beregn i så fall litt lenger koketid. Kutt kjøttet i terninger på ca 50 g og legg dem i vann og kok opp. Skum av. Tilsett salt og krydder. Legg i purre, løk og gulrot i store biter. Kok til kjøttet er mørt, ca 90 minutter. Sil av og sorter ut kjøttet. Rør ut melet i melken og slå dette i kraften. La sausen koke i 15 minutter. Kutt grønnsakene til garnityr i terninger. Bruk grønnsaker med forskjellige farger. Gulrot, broccoli og sellerirot gir fin fargeblanding. Forvell disse i vann før de has i sausen sammen med kjøttet. Tilsett fløte. La alt koke i 5 minutter. Strø over rikelig med hakket persille. Server med kokte poteter.

Mer om emnet: Hjortefrikasse

Hjortefrikassé er en populær rett blant de som settes pris på viltmat. Dette er en klassisk norsk oppskrift som skaper en smaksrik og fyldig gryterett med hjortekjøtt som hovedingrediens. Vanligvis blir denne retten laget under høsten når hjortejakten er på sitt høydepunkt og når det er tilgang til ferskt viltkjøtt.

Denne middagen har en distinkt smak som kommer fra hjortekjøttet blandet med de ulike grønnsakene og krydderne. I hjortefrikassé benyttes ofte rødvins marinade for at kjøttet skal bli ekstra mørt og få en dypere smak. Andre viktige ingredienser kan være løk, gulrøtter, sellerirot og poteter. Alt dette blir kokt sammen for å skape en gryterett som er rik på både farger og smaker.

Hjortefrikassé kan serveres med forskjellige typer tilbehør. Populære valg er flatbrød eller poteter, men også andre rotgrønnsaker kan passe godt til. En frisk salat kan også være et fint tilskudd til måltidet for å balansere den rike smaken fra kjøttet.

Tilberedelse av hjortefrikassé kan være tidkrevende, men resulterer i et velsmakende og næringsrikt måltid. Prosessen involverer marinering av kjøttet, kutting av grønnsakene, og langsom koking på lav varme. Dette gir retten en unik og deilig smaksprofil.

En hjortefrikassé av god kvalitet kan virkelig være en kulinarisk opplevelse. Det er også viktig å huske på at viltkjøtt som hjort er en bærekraftig og sunn proteinkilde. Dette gjør hjortefrikassé til en god og mettende rett som både er bra for helsen og miljøet.

Å lage hjortefrikassé er en flott måte å nyte det beste av norsk vilt på, og gir en autentisk smak av norsk natur og kultur. Så enten du er en erfaren kokk eller bare leter etter noe nytt å prøve, kan hjortefrikassé være et godt valg.