Ingredienser:
Ca. 1,5kg. hjortesteik Smør til bruning Salt Pepper Einebær 1 løk i båter 2 gulrøtter 1/2 knollselleri 2 ts rosmarin l ts oregano Vann eller kraft

Fremgangsmåte:
Gni inn steiken med salt og pepper. Varm smør i steikepannen, og brun steiken på alle sider. Kok ut stekepannen med litt vann. Bruk en langpanne eller ildfast form, der du legger i gulrot, løk og knollselleri som er delt i små stykker. Lag en krydderblanding av 6-8 einebær, rosmarin og oregano. Gni steiken inn med dette, før du legger den oppå grønnsakene. Hell over kraften fra stekepannen og sett steiken i ovnen ved 200 grader. Bruk steketermometer. La den steke ca 1-1,5 time. Hell litt kraft eller vann over kjøttet i løpet av stekeperioden. Følg med på temperaturen. Når kjemetemperaturen er ca 62 grader er steiken ferdig. Ta ut steiken og pakk den i aluminiumsfolie. Da vil varmen og saften fordele seg inne i steiken. La den hvile ca 15 minutter før den skjæres i fine stykker. Bruk sjyen frå langpannen og lag en saus: Sil sjyen. Lag smørjevning i stekepannen eller bruk litt smør og brun maisenna. Hell over sjyen, tilsett salt, pepper og l ts sukker. I stedet for sukker, kan brukes for eksempel ripsgele, rognebærgele eller portvingele. Tilsett 4 dl. buljong eller kjøttkraft. Ha i noen skiver brunost, 3 dl. fløte og 2 dl. rødvin. La sausen koke 10 minutter. Til hjortesteik smaker det godt med kokte poteter, kokt rosenkål, gulrot, brokkoli eller lignende grønnsaker, samt rørte tyttebær, ripsgele eller rognebærgele.

Porsjoner: 6 pers

Mer om emnet: Hjortesteik

Hjortesteik er en lukseriøs rett hentet rett fra naturen. Den utgjør ryggraden i elektiv viltkjøttmatlaging og er veldig kjent over hele Europa. Hjortesteik er egentlig et generisk navn gitt til enhver biff av hjort, men generelt refererer det til biffen hentet fra bakenden av dyret, inkludert steken.

Hjortesteik, selv om det er en hardere kjøttbit, er også en mager kjøttbit. Det er her marinering kommer i spill. Marinering bidrar til å øke mørheten og smaken av denne ville delikatessen. Rødvin, urter, hvitløk og løk brukes vanligvis til å marinere biffen, og noen ganger blir den marinert i flere dager for å få maksimal smak og mørhet.

I Skandinaviske land er hjortesteik tradisjonelt tilberedt ved å steke det sakte på lav varme, og noen ganger blir det røkt eller grillet for ekstra smak. Presentasjonen av hjortesteik er også viktig. Det serveres vanligvis med tyttebær, poteter og en deilig saus laget av vinsaus, som forbedrer den rike smaken av kjøttet.

Som med allt annen type viltkjøtt, anbefales det å spise hjortesteik når den er medium stekt, for å bevare kjøttets naturlige smak. Oversteking kan gjøre kjøttet tørt og mindre smakfullt. Og husk, det er best å la steken hvile i noen minutter etter steking før du skjærer den, for å beholde saftighet og smak.

Til slutt, hjortesteik er ikke bare en lekker delikatesse, men også svært næringsrik. Den er rik på protein, lav på fett og en god kilde til jern og B-vitaminer, noe som gjør den til et sunt og næringsrikt alternativ til vanlig rødt kjøtt. Så neste gang du planlegger en spesiell middag, hvorfor ikke prøve en hjortesteik?+.