Hjortestek

Ingredienser
2 kg hjortekjøtt fra bok eller lår salt pepper margarin 80 g hvetemel litt løk 1 liter sjy
Tilberedning
Hjort er vanlig vilt på hele Vestlandet, og variasjonene i tilvirkningen av hjortekjøtt er store. Det var rikelig med tilgang på hjortekjøtt mange steder. Til fest eller søndagsmiddag ble det gjerne brukt hjortestek. Tørk av steken med en våt klut. Gni den inn med salt og pepper og brun den godt på en varm stekeplate med margarin. Ta steken av pannen og legg den i en langpanne i oppvarmet ovn, 180-200 C. Steken holder best på kraften om den får surre med hyssing. Stek i ca 30 minutter pr. kg kjøtt. Da skal den være gjennomstekt. Spe med kokende vann, kraft og kanskje litt løk. Hvert 10 minutt bør det øses over sjy. La steken hvile i romtemperatur før den skjæres opp. Lag sausen: sil sjyen, lag bruning/jevning av smør og hvetemel, kok dette opp og smak til med krydder og gjerne litt einerbær, fløte, litt brunost og litt rømme. Steken skjæres opp og saus, kokte poteter og grønnsaker serveres til.

Mer om emnet: Hjortestek

Hjortestek er synonymt med god og rik smak. Det som gjør hjortestek så spesielt, er at hjortekjøttet er veldig magert, noe som betyr at det har ekstremt lite fett. Dette er en viktig kvalitet, som hjelper til med å gi kjøttet sin distinktive røde farge og rike, robuste smak. Ikke bare smaker kjøttet utmerket, men det er også næringsrikt. En porsjon hjortestek inneholder mye protein, så vel som essensielle aminosyrer, vitaminer og mineraler.

En viktig faktor å vurdere når man tilbereder hjortestek er steketiden. Hjortekjøttet skal stekes til det er rosé inni, noe som betyr at det skal være litt rødt i midten. Dette er for å sikre at kjøttet beholder sin saftighet og ikke blir tørt eller hardt. Viktigheten av denne stekemetoden kan ikke understrekes nok, siden det magre kjøttet har en tendens til å miste sin saftighet raskt om det overstekes.

En annen ting å huske når man lager hjortestek er å marinere kjøttet i god tid. Marinering bidrar til å gjøre kjøttet mer mørt og gir det ekstra smak. Den vanligste marinaden til hjortestek inneholder vin, urter og krydder. Denne kan variere etter personlig smak, og noen foretrekker å bruke eddik, hvitløk, rosmarin eller til og med epler i sin marinade.

Selv om mange folk tenker på hjortestek som en høst- eller vinterspesialitet, er det en rett som kan nytes hele året rundt. På grunn av dens høye proteininnhold og lave fettinnhold, er hjortekjøtt et godt valg for de som ønsker å opprettholde en sunn kosthold.

Til slutt, servering av hjortestek vil variere etter region og personlig preferanse. Tradisjoner inkluderer alt fra å servere det med brun saus og rosenkål, til å parre det med tyttebærkrem og potetroser. Uansett hva du velger, er du sikker på å få en fornøyelig og herlig spiseopplevelse.

0 kommentarer om “Hjortestek”

Legg igjen en kommentar