Ingredienser:
800 g mørt kjøtt som stek 1 kg grovsalt 2 eggehviter margarin til steking nykvernet pepper 1 boks rømme 2 dl finhakket paprikasalat 1 ss finhakket løk

Fremgangsmåte:
Surr steken med bomullshyssing. Brun godt og gni inn med nykvernet pepper. Vend eggehvitene i saltet og legg et lag i bunnen av jerngryta. Plasser steken i gryta og pakk den inn med resten av saltet. Ha ovnen på 200 C og sett inn gryta. Bruk termometer og stek til kjernetemperaturen er ca 65 C. Ta så ut gryta, brekk av saltet og la steken hvile i aluminiumsfolie ca 15 minutter. Lag sausen i mellomtiden: Bland rømme, paprikasalat (fås kjøpt på glass) og løk, smak til med salt og pepper. Skjær kjøttet i fine skiver og server med gode poteter, gjerne råstekte, litt paprika, konakål og rømmesausen.

Porsjoner: 4 porsoner

Mer om emnet: Hjortestek med frisk saus

Hjortestek er en klassisk viltrett som har blitt servert i norske hjem i lang tid. Denne delikate meaten har en rik smak som nærer ganen, og kombinert med en frisk saus, gir den et fantastisk kulinarisk opplevelse. Sausen som tradisjonelt følger hjortestek er ofte basert på kraften som kommer fra selve stekingen, noe som hever smaken til nye høyder.

Når det gjelder å tilberede en perfekt hjortestek, krever det en viss tålmodighet. Hjortekjøttet skal stekes ved lav temperatur over lang tid for å få den beste smaken og konsistensen. Dette er fordi hjortekjøtt er et magert kjøtt med lite fett, noe som betyr at det lett kan bli tørt hvis det overstekes. Det er også vanlig å marinere kjøttet før steking for å tilføre ekstra smaker.

En frisk saus til hjortestek kan tilberedes på mange måter. En populær variasjon er å bruke rødvin, løk, hvitløk og urter i sausen. Andre foretrekker å bruke viltsaus som inkluderer sopp og fløte, som virkelig komplimenterer viltets rike smak.

Tilbehøret til hjortestek er også viktig. Tradisjonelt serveres hjortestek med kokte poteter, rosenkål og tyttebær. I nyere tid er det også vanlig å servere hjortestek med en rik rotmos eller ovnsbakte grønnsaker.

Hjortestek med frisk saus er virkelig en underskatted norsk rett. Den unike smaken av hjortekjøtt, komplimentert med en rik og balansert saus, gir en smaksopplevelse som bør prøves. Husk bare å steke kjøttet langsomt for å få mest mulig ut av smaken.