Tradisjonelt sett, tenker man oftest på hvitvin i kombinasjon med fisk, men hvorfor er det egentlig slik?

Begrunnelsen for dette finner vi historien, siden fisk i tidligere tider ofte ble saltet ned med tanke på holdbarhet, og følgelig hadde høyt saltinnhold. Dette høye saltinnholdet lot seg dårlig kombinere med de røde vinenes ofte høye innhold av garvesyre, noe som i kombinasjon gjerne gir en heller bitter smak.

Dermed ble det til at man heller valgte søte, hvite viner til fisk, og selv om hverken saltinnhold eller garvesyre er noe problem i våre dager, har man likevel holdt fast i tradisjonene med hvitt til fisk, rødt til kjøtt.

hvitvin-fisk

Hvitvin til fisk

Jo magrere fisk, jo tørrere hvitvin
En god regel er gjerne at jo magrere fisk, jo tørrere hvitvin skal man drikke til den, og motsatt, jo fetere fisk, jo fyldigere vin med kraftfull smak og blødme.

Eksempelvis passer en tørr hvitvin til torsk eller mager flatfisk, en noe fyldigere hvitvin til fisk som opprinnelig er litt fetere, men kokt, som for eksempel kokt laks, mens det til riktig fet fisk som for eksempel røkt laks, makrell eller sardiner i olje, passer det fint med en kraftig hvitvin med masse av syrer som skjærer gjennom smaken av fettet og henter frem fiskens underliggende aromaer.

Til grillet fisk anbefales å serveres med en mild eller halvtørr rosévin, det samme med mildere fiskesupper.

Enkelte fiskeretter tilberedes med en eller annen form for rødvin, enten som saus eller som deler av en lake, og disse rettene skal følgelig også serveres med rødvin.(Bruker du ikke hele flasken så (husk å lukke flasken etter bruk).

Og her gjelder de samme reglene hva sødme og fylde angår, og da dagens fisk normalt ikke er like saltholdig som tidligere, og rødvinene ikke like fulle av garvesyre, kan man gjerne kombinere disse også. Det anbefales å prøve seg frem, for å finne smaker man synes går godt sammen.