Tradisjonelt sett, tenker man oftest på hvitvin i kombinasjon med fisk, men hvorfor er det egentlig slik?

Begrunnelsen for dette finner vi historien, siden fisk i tidligere tider ofte ble saltet ned med tanke på holdbarhet, og følgelig hadde høyt saltinnhold. Dette høye saltinnholdet lot seg dårlig kombinere med de røde vinenes ofte høye innhold av garvesyre, noe som i kombinasjon gjerne gir en heller bitter smak.

Dermed ble det til at man heller valgte søte, hvite viner til fisk, og selv om hverken saltinnhold eller garvesyre er noe problem i våre dager, har man likevel holdt fast i tradisjonene med hvitt til fisk, rødt til kjøtt.

hvitvin-fisk

Hvitvin til fisk

Jo magrere fisk, jo tørrere hvitvin
En god regel er gjerne at jo magrere fisk, jo tørrere hvitvin skal man drikke til den, og motsatt, jo fetere fisk, jo fyldigere vin med kraftfull smak og blødme.

Eksempelvis passer en tørr hvitvin til torsk eller mager flatfisk, en noe fyldigere hvitvin til fisk som opprinnelig er litt fetere, men kokt, som for eksempel kokt laks, mens det til riktig fet fisk som for eksempel røkt laks, makrell eller sardiner i olje, passer det fint med en kraftig hvitvin med masse av syrer som skjærer gjennom smaken av fettet og henter frem fiskens underliggende aromaer.

Til grillet fisk anbefales å serveres med en mild eller halvtørr rosévin, det samme med mildere fiskesupper.

Enkelte fiskeretter tilberedes med en eller annen form for rødvin, enten som saus eller som deler av en lake, og disse rettene skal følgelig også serveres med rødvin.(Bruker du ikke hele flasken så (husk å lukke flasken etter bruk).

Og her gjelder de samme reglene hva sødme og fylde angår, og da dagens fisk normalt ikke er like saltholdig som tidligere, og rødvinene ikke like fulle av garvesyre, kan man gjerne kombinere disse også. Det anbefales å prøve seg frem, for å finne smaker man synes går godt sammen.

Mer om emnet: Hvilken vin drikker man til fisk? Og hvorfor?

Hvis du lurer på hvilken vin du skal velge når du serverer fiskeretter, kan du ta hensyn til noen grunnleggende regler. Først og fremst, balansen mellom vinens og matens intensitet, bør opprettholdes. Tung mat savner en kraftig vin, og på samme måte trenger lette retter en lettere vin.

Når det gjelder fiskeretter, er hvitvin generelt det vanligste valget. Den har en lys og frisk smak som komplimenterer den delikate smaken av fisk. For eksempel, en ren, sitrusy hvitvin som en Sauvignon Blanc, er ofte anbefalt for hvit fisk som torsk eller kveite. Deres sarte smaker parres godt med et lett fruktig vin, så det blir ikke en dominerende faktor i møtet mellom vin og mat.

For fet fisk som laks eller makrell, kan du vurdere en rikere hvitvin, som Chardonnay. Disse vinene har mer kropp og kan stå opp mot den rike smaken av fet fisk. Et annet godt alternativ for fet fisk kan være rosévin. Den gir en behagelig kontrast til fiskens fete smak og komplementerer dens naturlige rikdom.

I noen tilfeller kan også lett rødvin være et godt valg, spesielt til mer robuste fiskeretter. For eksempel, en lett Pinot Noir kan gå perfekt sammen med en velsmakende tunfiskesteik. Hovedpoenget er å sørge for at din valgte vin ikke overvelder fisken, men heller fremhever dens naturlige smak.

På slutten av dagen, er det viktigste å nyte maten og drikken, så velg en vin du liker og føler passer til retten. Husk – det er ingen absolutte regler, kun retningslinjer. Gå for harmoni, du vil aldri gå feil med det.