Steinalderkost er i vinden som aldri før, og mange gjør sitt ytterste for å etterleve steinaldermenneskets kostvaner så godt som mulig. Dette fordi mange mener at menneskets dna ikke har endret seg i særlig grad de siste 10.000 årene, og fordi steinalderkosten skal være fri for enhver form for tilsetningsstoffer, og kun inneholde de grunnleggende fødevarene et menneske ideelt sett har behov for.

Ekte steinaldermat består hovedsaklig av kjøtt og fisk i forskjellige former, egg, frukt og bær i ubehandlet form, nøtter og sopp. Stort sett alle typer bearbeidede råvarer skal unngås, alle kornprodukter, stivelsesholdige matvarer som ris, poteter, sukker, maisolje, solsikkeolje, bønner og salt er også utelukket, da dette ikke tilhørte steinaldermenneskets naturlige kosthold. Det samme gjelder enhver form for melkeprodukter.

Folk spiste ikke bare stein i steinalderen

Folk spiste ikke bare stein i steinalderen

Hvorvidt steinalderkosten som sådan var sunnere vites ikke med sikkerhet, men forskere som har studert befolkningen på øya Kitava ved Papua Ny-Guinea, som lever på tilnærmet steinaldervis den dag i dag, konkluderer med at de i mindre grad har problemer med hjerte- og karsykdommer og blodpropper, enn mennesker som lever i den mer moderne del av verden.

Derimot er det en del ting som tyder på at en ren steinalderdiett i seg selv ikke er noen fullgod kost i dag, ikke minst fordi kjøttet vi spiser i dag, kommer fra dyr som levde under helt andre kår enn for 10.000 år siden.

Eksempelvis er det svært få slaktebesetninger som utelukkende lever av hva de selv finner i naturen, men stort sett lever av for basert på produkter som steinaldermenneskene ikke hadde tilgang til. Eksempelvis kornbaserte løsninger.