Vi hører til stadighet om hvor viktig det er med vitamintilskudd, enten i pilleform, kapsler eller som tilsetning i maten vi spiser, men er det virkelig nødvendig? Nei, mener mange ernæringskonsulenter, for bare man passer på å spise godt med fisk og frukt i tillegg til kjøtt og grønnsaker generelt, er man rimelig godt dekket inn gjennom det ordinære daglige kostholdet. Faktisk skal det så lite til som et par frukter i uken, poteter spiser de fleste flere ganger i løpet av en uke, og grønt i form av salater eller grønnsaker på middagsbordet, er etter hvert blitt en tilnærmet selvfølge for de fleste av oss. vitaminer-pillerMange velger likevel å innta vitamintilskudd ved siden av, noe som strengt tatt ikke er nødvendig hvis man i utgangspunktet lever sunt, men velger man likevel å gjøre det, er man i hvert fall sikker på man får den dosen man skal ha. Vitamintilskudd inneholder nemlig alle de vitaminene kroppen trenger for å fungere tilfredsstillende, eventuelle ”overskytende” doser blir bare ikke opptatt i kroppen, men kommer ut igjen de naturlige veiene. Vitamininntaket kan også variere en del med årstidene, spesielt her i nord, og da kan vitaminpillene være en grei forsikring for at man får i seg anbefalt dagsdose. Man bør imidlertid være oppmerksom på at selv om kroppen som oftest selv styrer opptaket av de vitaminer den tilføres, kan overdosering av vitamin A og D være direkte farlig, da disse påfører kroppen motsatt effekt i store mengder, og omdannes til giftstoffer i kroppen. Man bør uansett konsultere lege før man begynner å innta vitamintilskudd, selv om det i utgangspunktet virker aldri så uskyldig. Blant annet kan nedsatt leverfunksjon bidra til at et slikt tilskudd virker mot sin hensikt, og man kan pådra seg uhelbredelige senskader ved overdosering selv i små mengder.

Mer om: Vitaminer, piller eller naturlig?

Det er en vedvarende debatt om kilden for vitamininntaket vårt, om det skal være naturlig, gjennom mat og drikke, eller om det skal være gjennom kosttilskudd i form av piller, kapsler, eller dråper. Denne diskusjonen har blitt spesielt relevant i dagens samfunn der vi har tilgang til et utrolig stort utvalg av piller og kosttilskudd som lover å oppfylle alle våre ernæringsmessige behov.

Vanligvis er det best å få vitaminene våre gjennom et variert og balansert kosthold. Dette er fordi maten vi spiser inneholder en kompleks kombinasjon av næringsstoffer og andre sunne stoffer som ikke kan reproduseres i en pille. For eksempel inneholder frukt og grønnsaker antioksidanter, fibre og andre stoffer som er viktige for helsen, som ikke finnes i vitaminpiller.

Samtidig kan det være situasjoner hvor vitaminpiller er nødvendige. For eksempel, personer som følger en streng diett, veganere, eller folk med visse helseproblemer kan ha behov for kosttilskudd for å dekke vitamin- og mineralbehovet sitt. Også, i vintermånedene kan D-vitamin, som vi hovedsaklig får fra sollys, være vanskelig å få i seg nok av gjennom maten alene, og kosttilskudd kan bli nødvendig.

Det er viktig å huske at vitaminpiller ikke skal erstatte en sunn og variert diett. De er tilskudd og bør bare brukes som nettopp det – en tilleggsressurs for å dekke potensielle ernæringsmessige hull i en allerede sunn diett. Overdrevet inntak av vitaminpiller kan også føre til potensielle helseproblemer, så de skal inntas med forsiktighet.

Til syvende og sist bør man konsultere en helsepersonell før man begynner å ta vitaminpiller eller kosttilskudd. Det vil gi hver enkelt person innsikt i hva deres spesifikke ernæringsbehov er, og hvordan de kan oppnå dette mest effektivt, enten det er naturlig eller gjennom vitamintilskudd.