Vi hører til stadighet om hvor viktig det er med vitamintilskudd, enten i pilleform, kapsler eller som tilsetning i maten vi spiser, men er det virkelig nødvendig? Nei, mener mange ernæringskonsulenter, for bare man passer på å spise godt med fisk og frukt i tillegg til kjøtt og grønnsaker generelt, er man rimelig godt dekket inn gjennom det ordinære daglige kostholdet.

Faktisk skal det så lite til som et par frukter i uken, poteter spiser de fleste flere ganger i løpet av en uke, og grønt i form av salater eller grønnsaker på middagsbordet, er etter hvert blitt en tilnærmet selvfølge for de fleste av oss.

vitaminer-pillerMange velger likevel å innta vitamintilskudd ved siden av, noe som strengt tatt ikke er nødvendig hvis man i utgangspunktet lever sunt, men velger man likevel å gjøre det, er man i hvert fall sikker på man får den dosen man skal ha. Vitamintilskudd inneholder nemlig alle de vitaminene kroppen trenger for å fungere tilfredsstillende, eventuelle ”overskytende” doser blir bare ikke opptatt i kroppen, men kommer ut igjen de naturlige veiene.

Vitamininntaket kan også variere en del med årstidene, spesielt her i nord, og da kan vitaminpillene være en grei forsikring for at man får i seg anbefalt dagsdose. Man bør imidlertid være oppmerksom på at selv om kroppen som oftest selv styrer opptaket av de vitaminer den tilføres, kan overdosering av vitamin A og D være direkte farlig, da disse påfører kroppen motsatt effekt i store mengder, og omdannes til giftstoffer i kroppen.

Man bør uansett konsultere lege før man begynner å innta vitamintilskudd, selv om det i utgangspunktet virker aldri så uskyldig. Blant annet kan nedsatt leverfunksjon bidra til at et slikt tilskudd virker mot sin hensikt, og man kan pådra seg uhelbredelige senskader ved overdosering selv i små mengder.