Når man som forbruker stikker innom det lokale supermarkedet for å handle, går man automatisk ut fra at maten man plukker med seg i handlekurven er risikofri, og at man ikke behøver å bekymre seg over å bli syk av å spise den.

Riktignok ligger mye av ansvaret for dette hos forbrukeren selv, og dennes varmebehandling av maten, men da mye av dagens matvarer slett ikke skal behandles på noe måte, hva er så risikoen for at man faktisk kan bli syk av det man spiser?

vaske-hender-hygieneVi har vel alle hørt om bakterieinfiserte salater, frukt og bær, og her er det fint lite annet man kan gjøre enn å skylle produktene godt. Et godt tips er å fryse dem ned, for så å ”brå-tine” dem enten ved å dyppe dem i kokende vann, eller overtømme dem med kokende vann fra en vannkoker eller lignende. Dette vil ta knekken på det meste av bakteriene som eventuelt skulle befinne seg utenpå produktene, uten at det koker dem, og på den måten ødelegger konsistensen.

Når det gjelder kjøtt og fiskeprodukter kommer man ingen vei utenom skikkelig varmebehandling. Minimum 60 til 70 grader i 10 eller flere minutter tar knekken på selv de mest seiglivede bakterier i selve maten, men det er minst like viktig å ta hensyn til de redskapene man har brukt under tilberedelsen av maten, og for ikke å glemme, hendene til den som utfører arbeidet.

God håndhygene er minst like viktig som varmebehandlingen, og mange kokker bruker i dag sterile latexhansker av samme type som brukes på sykehusenes operasjonsstuer. Håndsåpe med bakteriedrepende alkohol er også anbefalt.