”An apple a day, keeps the doctor away” er det et ordtak som sier, og nærmere sannheten skal det godt gjøres å komme. Selvfølgelig har ikke epler hverken mirakuløse helbredende eller magiske evner, men spiser man et eple hver dag, er den helsemessige gevinsten faktisk ganske stor.

Et eple inneholder for eksempel hverken fett, kolesterol eller natrium, det inneholder i gjennomsnitt kun 80 kalorier og 22 gram karbohydrater, hvilket er rundt 7 % av anbefalt dagsbehov.

Næringsstoffer
epleVidere inneholder epler en mengde gode næringsstoffer kroppen har godt, der i blant kostfibre, antioksidanter, mineraler og ikke minst vitaminer som vitamin A og E som begge bidrar til å motvirke hjerte- og karsykdommer, astma og diabetes, og vitamin C som hjelper til med å styrke immunforsvaret og til å gjøre kroppen motstandsdyktig mot sykdommer som blant annet kreft.

Epler inneholder også en god porsjon pektin, et stivelsesprodukt, som hjelper til med å redusere både kolesterolnivå og blodsukker, samtidig som det er godt for magen, da det er et lett løselig fiber.

Sunnest med frisk frukt
Det er imidlertid forskjell på om man spiser friske eller tørkede epler, og en undersøkelse utført i USA konkluderte med at den helsemessige gevinsten er betraktelig høyere ved inntak av frisk frukt enn av tørket, til gjengjeld er variasjonsmulighetene betraktelig større ved bruk av tørket frukt, noe som er nyttig dersom man kanskje ikke egentlig liker smaken av epler.

Ellers anbefaler forskerne at man gjerne starter dagen med et frisk eple til frokost, da det er tiden på døgnet kroppen best kan nyttegjøre seg av egenskapene epler har.