Selv om det er en folkesport å spare på matbudsjettet, er det flere av de viktigste rådene du sannsynligvis ikke følger.
De siste årene har nordmenn for alvor forstått hvor mye penger de bruker på mat. De strømmer til billigbutikkene, hvor de får flere ting for samme sum, men faktisk glemmer de aller fleste likevel å følge de viktigste rådene for å spare på matbudsjettet. Det viser en ny undersøkelse av nordmenns innkjøpsvaner.
Og kan man klare å spare nok så kan man unne seg andre goder og opplevelser eller betale ned raskere på lån eller kredittkortgjeld. Og appropos lån, ikke betal matvarer med kredittkort, lånet du da i praksis tar opp kan fort vokse hvis du ikke betaler ned i den rentefrie tiden, og da blir maten veldig dyr.
Selv om lavprisbutikkene har vunnet hjertene våre, glemmer vi i jakten vår på de lave prisene at prisen på varen ikke er det eneste som vi skal holde øye med for å spare penger.
Her kommer rådene
1. Kjøp inn store kvanta
Bare en av åtte av de spurte i undersøkelsen fulgte sparerådet om å kjøpe inn en gang i uken. Halvparten går i butikken minst tre eller fire ganger i uken.
2. Følg handlelappen
Hvis du likevel vil kjøpe inn flere ganger i uken er det en god idé å forsøke å holde seg til handlelappen. Ifølge undersøkelsen er det bare 1 av 14 nordmenn som gjør det i dag.
Når halvparten av oss drar av sted minst tre til fire ganger i uken for å fylle opp med dagligvarer og bare 7 prosent følger handlelisten til punkt og prikke så hjelper det ikke at turen går til lavprisbutikken hvis formålet er å spare penger på matbudsjettet. Man kan jo også kjøpe seg fattig ved å kjøpe billige varer. Og særlig hvis man bruker penger man allerede ikke har, altså penger skaffet til veie ved hjelp av forbrukslån eller kredittkort.
Vi råder deg til at du ifører deg mentale skylapper og utelukkende går etter de tingene som står på handlelisten. Hvis du handler utenfor rushtiden får du også en raskere tur gjennom butikken, noe som kan forhindre impulskjøp.
3. Legg en matplan
Tenk over hvordan du kan få brukt all maten du kjøper inn. Så unngår du å kaste mat. Og har du for mye mat, «lån bort» resten til naboen, så får du kanskje gratis mat igjen en annen gang.
4. Lag mindre mat
Hvis du har tendens til å lage for mye mat er det også penger å spare på å prøve å lage mindre mengde. Og hvis du likevel har laget for mye så bruk restene neste dag.
5. Frys ned
Har du en fryser, er den også et veldig godt redskap for å spare penger. Du kan fryse ned alt fra kjøtt og frukt til rester av hvitvin og krydderurter, slik at det kan brukes en annen dag. Urter kan også tørkes.
6. Spis hele brødet
Du kan også spare penger på brød hvis du oppbevarer det riktig, for ofte rekker det å bli kjedelig eller muggent, før det er spist helt opp. Putt brødet i en papirpose og deretter i en plastikkpose, men ikke legge det i kjøleskapet for det gjør det tørt.