Ingredienser
40 g smør 50 g hvetemel 1 g fiskekraft salt hvit pepper
Tilberedning
Smelt smøret i en kasserolle. Rør inn hvetemel og spe med varm fiskekraft. La sausen koke forsiktig i 10 minutter. Smak til med salt og pepper. Denne sausen er å regne som en grunnsaus til de fleste kokte fiskerettene.

Mer om Hvit fiskesaus

Hvit fiskesaus er en klassisk akkompagnement som blir ofte servert med en rekke retter, spesielt sjømat. Det gir et mysterium på tallerkenen som tar enhver fiskerett til det neste nivået. Navnet ‘hvit fiskesaus’ kommer fra de viktigste ingrediensene som hovedsakelig er fløte eller melk, smør og mel. Blandingen av disse ingrediensene resulterer i en saus med en kremaktig konsistens og delikat smak som komplimenterer men ikke overvelder fisken.

For å lage hvit fiskesaus begynner du med å smelte smør i en kjele over middels varme. Deretter blander du i mel til en jevn røre dannes. Sakte tilsettes melk eller fløte, mens du stadig omrører for å forhindre at den klumper seg. Sausen skal varmes opp til den blir tykk og glatt. Det som gjør dette til en ‘fiskesaus’ er inkluderingen av fiskebuljong, som legger til en ekstra dybde av smak. Deretter kan man tilsette krydder som salt, pepper, muskat for å heve smaken enda mer.

Det er også en måte å personliggjøre sausen på ved å tilsette tilleggsingredienser. For eksempel, for en sofistikert vri, kan du overveie å legge hvitvin i sausen. For en rikere, dypere smak, prøv å legge til litt revet parmesan eller andre oster. Hvis du foretrekker at sausen skal ha litt spark, kan du tilsette litt kajennepepper eller paprika. Igjen, det viktigste er å lage sausen på en slik måte at smaken av fisken fremdeles kan skinne gjennom.

Å servere hvit fiskesaus kan gjøres på mange måter. Noen liker å helle sausen rett over fisken før du serverer, mens andre foretrekker å servere sausen i en separat bolle på siden, slik at hver person selv kan bestemme hvor mye eller lite de ønsker. Noen foretrekker også å røre inn noen friske urter som dill eller persille rett før servering for å gi sausen en merkelig friskhet.

Det er viktig å merke seg at mens hvit fiskesaus er utrolig polyvalent og kan gå bra med nesten hvilken som helst type fisk eller sjømat, er det noen typer fisk som spesielt fungerer godt med denne sausen. Lett, delikat fisk som torsk, kveite eller abbor er ideelle, da sausen gir en kremaktig kontrast til deres milde smak. I mellomtiden tilbyr fetere fisk som laks eller ørret en lækker motstående tekstur til sausen. I det hele tatt, uansett om du er en nybegynner i matlaging eller en erfaren kokk, er den hvite fiskesausen et uunnværlig triks å ha opp i ermet når du jobber med fisk eller sjømat.