Hvit saus

Ingredienser
5 dl. eller 4-6 porsjoner 2 toppede ss. hvetemel 1 ss. smør 4-6 dl. væske
Tilberedning
Grunnoppskrift hvit saus Alt. 1. Smelt smøret i en gryte, tilsett hvetemelet og rør det jevnt. Tilsett 3 dl. væske og kok opp under omrøring. (Hvis du lager en saus som både skal tilsettes kraft og melk, lønner det seg å tilsette kraften først, melk har en tendens til å svi seg) Rør hele tiden mens sausen koker. Tilsett resten av væsken etter etpar minutter, når du får et inntrykk av hvor tykk sausen er. Alt 2. Ha melet og 2 dl. kald væske på et glass med skrukork, og rist. Kok opp resten av væsken og rør inn jevningen. Brukes siste metoden, kan du evt. sløyfe smøret. For begge metoder er det viktig at det røres under hele koketiden. Total koketid er minst 5 min. Hvilken væske som skal brukes er avhengig hva sausen skal brukes til. Til frikasesaus (høns, kalkun eller lam) brukes kraft, d.v.s kokevannet til kjøttet. Det skader ikke å redusere kraften før bruk for å få en kraftigere saus. Det samme gjelder til løksaus til kokt eller stekt oksekjøtt. Til fiskeboller og røkt fisk brukes melk og fiskekraft, evt. fiskebuljong eller kraften som fiskebollene ligger i. Blandingsforholdet er en smaksak, men halvparten av hver er et greit utgangspunkt. I hvit saus til f.eks. gratenger og lasagne brukes melk. Denne sausen bør være litt tykkere enn «vanlig» hvit saus, reduser derfor væskemengden noe.

Mer om Hvit saus

«Hvit saus» er en sentral ingrediens i mange retter, men dens historie og mange applikasjoner er kanskje ikke like kjent. Dens opprinnelse kan spores tilbake til det franske kjøkkenet, hvor det ble omtalt som béchamelsaus. Bechamelsausen ble en del av Frankrikes «Mother Sauces», som utgjør grunnlaget for det meste av det franske kjøkkenet.

Til tross for sin franske opprinnelse, har hvit saus innebygget seg i mange nasjonale kjøkken, inkludert italiensk, engelsk og selvfølgelig, norsk matlaging. I disse kjøkkenene er den kjent under forskjellige navn som besciamella, white sauce, og hvit saus, men det grunnleggende i sausen er likt. Den brukes i en rekke retter, fra lasagne og moussaka til fiskegrateng og makaroni og ost.

Ulike versjoner av hvit saus kan variere i ingrediensene som er inkludert. Den tradisjonelle hvite sausen er laget av mel, smør og melk, og noen ganger med tillegg av salt, pepper og muskatnøtt. Gradvis oppvarming og kontinuerlig omrøring skaper en jevn, kremet tekstur. Men det er mange måter å modifisere denne grunnleggende oppskriften på. Ved å legge til forskjellige typer krydder, oster eller urter, kan man endre smaken dramatisk.

Videre kan konsistensen av saus justeres for å passe til forskjellige typer retter. For en tynnere saus, kan du redusere mengden mel, eller øke mengden melk. For en tykkere saus, øk mengden mel eller reduser mengden melk. Du kan til og med bytte ut melken med krem ​​for å lage en rikere, fløteaktig saus. Denne allsidigheten gjør hvit saus til et svært allsidig verktøy i kjøkkenet.

Hvit saus kan være en utmerket måte å bruke opp rester på, da den kan kombineres med en rekke andre ingredienser. For eksempel kan du lage en deilig pastasaus ved å tilsette litt revet ost og rester av stekt kjøtt eller grønnsaker. Eller du kan bruke den som basis for en kremet suppe, ved å tilsette terninger av grønnsaker, kylling eller fisk.

Til slutt gir hvit saus en mulighet til å eksperimentere og være kreativ på kjøkkenet. Uansett om du holder deg til den klassiske oppskriften eller prøver en ny vri, kan du alltid være sikker på at resultatet vil være deilig. Så ikke nøl – begynn å lage din egen hvite saus i dag. Du vil bli overrasket over hvor enkelt det er, og hvor en vital rolle det kan spille i ditt kulinariske repertoar.

Legg igjen en kommentar