Ingredienser
1 dl hvitvin 1 finhakket sjalottløk 1/2 dl fløte 500 g smør
Tilberedning
Bland hvitvin, sjalottløk og fløte. Kok inn til halv mengde. Pisk inn smøret, som er kuttet i terninger.

Mer om Hvit smørsaus

Hvit smørsaus er en populær saus i norsk matlaging, kjent for sin delikate og kremete konsistens. Derimot, det finnes mange interessante fakta om denne sausen som kanskje ikke alle er klar over, og nye måter å bruke den på som kan overraske selv de mest erfarne matentusiaster.

Først og fremst, hvit smørsaus, også kjent som bechamelsaus i Frankrike eller besciamella i Italia, har dype røtter i europeisk matlaging. Selv om det nøyaktige opphavet er diskutabelt, stammer den sannsynligvis fra det 17. århundre. På den tiden ble sausen regnet som en base for mange andre sauser, noe som gjør den like relevant og allsidig i moderne matlaging.

Det som er spesielt med hvit smørsaus er dens enkelhet. Den klassiske oppskriften krever kun tre ingredienser: smør, mel og melk. Imidlertid er det mulighet for variasjon og tilpasning. For eksempel kan du tilsette krydder som muskat, hvit pepper eller til og med dijonsennep for å gi sausen ekstra smak og dybde.

En annen interessant bruk av hvit smørsaus er i lasagne, der den gir retten dens karakteristiske kremete konsistens. Det er også mange som bruker hvit smørsaus som base til ostesaus, noe som er svært populært i retter som macaroni and cheese eller caesar-salat. Jo mer ost du tilsetter, desto rikere og fyldigere blir sausen.

Sist men ikke minst, hvit smørsaus er rik på næringsstoffer som kalsium og proteiner, takket være melken. Imidlertid, for de som er laktoseintolerante oder følger en vegansk diett, finns det flere alternativer. Det er mulig å lage en hvit saus ved bruk av plantebasert melk, margarin istedenfor smør, og et tykningsmiddel som korn eller potetstivelse istedenfor hvetemel.

Hvit smørsaus er dermed en klassiker i det norske kjøkken, og med god grunn. Dens rike og kremete smak, mange bruksområder, samt enkelt og tilpasningsdyktig oppskrift gjør den til en favoritt blant mange.