Hvite asparges med fjordreker

Ingredienser
12 små, hvite eller grønne asparges 150 g små pillede fjord reker smør salt Saus 3 sjalottløk olje 1 dl hvitvin 1 dl hønse buljong 1 dl kremfløte 1/2 bunt dill 1 bunt (blad) persille
Tilberedning
Hakkede sjalottløk freses i litt olje uten å ta farge. Tilsett vin og la det koke inn til halvparten. Tilsett buljong og la det koke inn igjen. Sil sausen og tilsett fløte. Smak godt til. Like før servering kjøres sausen grønn og skummende med krydderurter. Skrell den treende enden av asparges. Damp dem i vann og smør til de er lett møre. Fordel asparges og reker på tallerkener. Ha en ring av sausen rundt på hver. Drypp litt olje over. Server med lyst, lunt brød.

Mer om Hvite asparges med fjordreker

Hvite asparges med fjordreker er en klassisk og raffinert rett som er vel anerkjent i det norske kjøkken. Hvis du er på utkikk etter en kulinarisk opplevelse som er både smakfull og næringsrik, er denne retten absolutt en verdig kandidat for ditt kommende måltid. Hvite asparges har blitt dyrket i Norge i mange år ettersom de trives under det kjølige klimaet, mens fjordreker er en sjømatdelikatesse som fullkomment utfyller vekstens milde, men likevel rike smak.

Asparges er kjent for sine mange helsefordeler da de er fulle av vitaminer og mineraler. De er en god kilde til vitamin C, K, B-folate og jern. De inneholder også kostfiber, som er bra for fordøyelsen. Fjordreker på sin side er rike på protein og Omega-3 fettsyrer. Så når du kombinerer de to, får du en rett som er så velsmakende som den er ernæringsmessig fullverdig.

Tilberedning av hvite asparges med fjordreker er en øvelse i kulinarisk kunst. Hvite asparges er litt mer delikate enn deres grønne motstykker og krever en noe mer forsiktig fremgangsmåte under matlagingen. De skrelles nøyaktig fra topp til bunn, så blir de enten blansjert eller dampet til de blir myke, men fortsatt faste. Rekene blir deretter plassert oppå aspargesene etter å ha blitt lett stekt eller simpelthen brukt som de er hvis de er ferske. Sprø, gylne brødsmuler, persille, sitron og hollandaisesaus blir ofte lagt til som garnityr for å heve smaken og gi retten en ekstra dimensjon.

I tillegg til fantastisk smak byr denne retten også på en estetisk presentasjon. De hvite, slanke stilkene av asparges gir en myk kontrast til de rosa og hvite fargene på rekene. Dette skaper en visuell appell som er like tilfredsstillende som smaken selv. Det blir ofte sagt at vi spiser først med øynene, og denne retten er et perfekt eksempel på dette.

Servering av hvite asparges med fjordreker er typisk for vår- og sommersesongen i Norge da både asparges og fjordreker er på sitt beste. Det er også en populær rett under høytidene som Valborgsnatt og pinse. Mange nordmenn inkluderer denne retten i deres festmiddager og sammenkomster, noe som er en testamente til dens popularitet og universelle appell.

Alt i alt, hvite asparges med fjordreker er mer enn bare en matrett. Det er en kulinarisk opplevelse som forener landets naturlige ressurser i en eksplosjon av smak og næring. En glede for alle sanser, det er virkelig en fryd å ha på tallerkenen og noe å se frem til når sesongen nærmer seg.

Legg igjen en kommentar