Ingredienser
2 stk liten sjalottløk 2 ss smør 2 dl hvitvin 2 dl vann 2 dl kremfløte salt pepper noen dråper limesaft
Tilberedning
Kok sammen

Mer om emnet: Hvitvinssaus

Hvitvinssaus, også kjent som beurre blanc, er en klassisk fransk saus laget hovedsakelig av smør, hvitvin og sjalottløk. Den er en spesielt deilig saus fordi den inneholder manges favorittingredienser, og er perfekt for å forbedre smaken av både kjøtt- og fiskeretter.

Opprinnelsen til sausen kan spores tilbake til Loire-dalen i Frankrike på 1900-tallet. Når det er laget riktig, har hvitvinssaus en rik, kremet tekstur og en balansert smak av vin, smør og løk. Det å kunne mestre denne sausen kan være en game changer i matlagingsferdighetene dine, da den tilfører en dekadent flair til ethvert måltid.

Hovedingrediensen, hvitvin, spiller en kritisk rolle i denne sausen. Kvaliteten på vinen du bruker er avgjørende, da den i stor grad påvirker sausens endelige resultat. Tradisjonelt anbefales det å bruke en tørr hvitvin, slik som en Chardonnay eller Sauvignon Blanc.

Det hører også med å nevne at preparering av hvitvinssaus krever litt tålmodighet. Det begynner med å langsomt koke sjalottløk i hvitvin til nesten all væsken har fordampet. Deretter blir kaldt smør gradvis tilsatt mens man rører konstant. Dette er også kjent som emulsjonsprosessen.

Alt i alt er hvitvinssaus en fantastisk tilleggssaus for hvilke som helst retter, spesielt for sjømat og fjærkre. Ved å mestre denne grunnleggende, men raffinerte sausen kan du ta ditt kulinariske mesterverk til nye høyder.