Indisk hvalgryte

Ingredienser
450 g. hvalkjøtt skåret i biter Solsikkeolje 100 g. tomatpure. 1 stor løk (hakket) 1 ts. sukker 2.5 dl. rømme (youghurt naturell) 1 ss. eddik 2-4 ts. karry 1/4 kryddermål cayenne (evnt 5-6 dråper red-devil) 2 gulrøtter (i skiver) 1 paprika (gjerne 1/2 rød og 1/2 grønn) i strimler.
Tilberedning
Varm godt med olje i en stekepanne. Tillsett karrypulveret og rør godt mens du «svitsjer» det i ca 1 minutt. Tilsett løken, skru ned varmen og la det stå på svak varme 3-4 minutter. Tilsett tomatpure og sukker. Rør ut kayennepepperen i eddiken, og tilsett det (Bruker du peppersaus istedenfor pulver, kan du tilsette den direkte). Tilsett rømme/youghurt. Smak det til med evnt. mer krydder. Ha det over i en gryte. Kok ut pannen i en skvett vann og ha det over i gryten.Ha en ny skvett olje i pannen, og brun papriken ha de i i gryten sammen med oppdelte gulrøtter. La det stå å surre til gulrøttenen er nesten møre. Brun hvalkjøttet og ha det over i gryten. La det koke i 3-4 minutter. Serveres med ris.

Mer om Indisk hvalgryte

Indisk hvalgryte er en kulinarisk skatt som mange kanskje ikke vet om, grunnet indisk kuisine er mer kjent for sine vegetariske retter og kylling tikka masala. Men faktum er at denne gryteretten med hvalkjøtt har en lang historie og er dypt rotfestet i visse områder av India.

Hval er en viktig del av kostholdet til enkelte kystsamfunn i India, spesielt i stater som Kerala og Tamil Nadu. Disse samfunnene har jaktet og spist hval i århundrer. Langs disse kystlinjene kan en rekke hvalarter bli funnet, noe som betyr at det ofte er forskjellige typer hvalkjøtt i gryten. For eksempel er Brydehval og spermhval blant de mest populære hvalartene som brukes i disse gryterettene.

Indisk hvalgryte er en rik og smaksrik rett. Det er variert i krydder, men mest typisk inkluderer det kokosmelk, karri blader, ingefær, hvitløk og ulike typer chilipepper for å gi retten litt varme. Hvalkjøttet marineres og stekes før det langsomt kokes med krydder og kokosmelk for å lage en tykk, rik saus. Dette er en langsom prosess, men resultatet er en dyp og kompleks smakprofil som er vanskelig å motstå.

Hvalgryte regnes som en spesiell delikatesse. På grunn av den komplekse tilberedningen og de spesialiserte ingrediensene som kreves, lages den ofte kun på spesielle anledninger eller festivaler. Men den serveres også i noen kystrestauranter som en signaturrett, til stor fryd for lokale så vel som turister.

Det er verdt å merke seg at, til tross for den lange tradisjonen med hvalfangst og forbruk i disse områdene, har indisk hvalfangst og hvalkjøttforbruk blitt gjenstand for kontrovers i de senere årene. Om det er relatert til spørsmål om bevaring av hvalarbeid eller etisk behandling av dyreliv, blir det stilt noen spørsmål om hvalfangstens fremtid i India.

Å lære om Indisk hvalgryte innebærer å dykke dypt inn i regionale mattradisjoner og -historie i India. Denne retten representerer en viktig del av kulinarisk arv for mange indiske kystsamfunn. Samtidig kaster den et lys på noen av de utfordringer og kontroverser som omgir moderne hvalfangstpraksis i landet. Indisk hvalgryte er mer enn bare en rett – det er også en historie om kultur, tradisjon og bærekraft.

Legg igjen en kommentar