Ingredienser
Hel okse indrefilet Marinade (Olje blandet med div. krydder) sopp (fersk) 2-3 løk 1 hel hvitløk 2-3 paprika (gjerne i flere farger) Poteter Hvitløkpulver Fløte Ost (Norvegia er god)
Tilberedning
Hvis man ikke vil ha fileten hel, kan man dele den i passe store biter (ca. 3-4 cm) og legg indrefileten i oljemarinaden dagen før. Hakk opp sopp, løk, hvitløk og paprika. skjær poteter og løk i skiver. Smør en ildfastform og legg poteter,løk og hvitløkpulver et lag av gangen til formen er fylt opp. Fyll deretter på ca 2 dl kremfløte. Stekes i ovnen på 175 grader ca 45 minutter. Ta den ut og legg på ost så det tetter og sett den inn igjen til osten blir gyllen. Indrefileten stekes i marinaden en liten stund (skal være rød i midten) Bruk restene av oljemarinaden og bland det sammen med sopp, løk, hvitløk og paprika som legges i stekepannen ca, 30 minutter, serveres ved siden av fileten. Noen synes kanskje det høres mye ut med en hel hvitløk…men jeg kan garantere at smaken ikke er sterk etter at den har kokt ut i panna, og at forkjølelsen holder seg borte.

Mer om Indrefilet av okse med tilbehør

Indrefilet av okse er ikke noe mindre enn en kulinarisk delikatesse. Dette er den mest møre delen av oksekjøttet og det er ikke rart at det er en favoritt blant både kokker og matelskere over hele verden. Med sin saftige og rike tekstur, gir indrefileten nesten en smeltende opplevelse i munnen. Men selv om kjøttet i seg selv er fantastisk, vil det riktige tilbehøret forbedre smaken videre og skape et fullverdig, sofistikert måltid.

Tradisjonelt blir okse indrefilet servert med forskjellige grønnsaker som poteter, gulrøtter, erter og sopp. Du kan grille, bake, dampe eller sautere dem, avhengig av dine preferanser. Med et lite dryss av urter som timian, rosmarin eller persille, vil grønnsakene få et friskt piff og deres naturlige smaker vil komplementere det rike oksekjøttet perfekt. En bakt potet med smør og gris kan også være en flott ledsager for indrefileten.

En annen populær side er sauser. En rødvinssaus eller pepperkrem kan legge til et komplekst lag av smak til et allerede delikat kjøttstykke. Husk å lage sausen fra bunnen av for å garantere friskhet og kvalitet. Du kan også eksperimentere med andre sauser som blå ostesaus, hvitløksmør eller en sopp- og trøffelsaus.

Hvis du vil gå den ekstra milen, hvorfor ikke prøve å lage et fylt okse indrefilet? Du kan fylle den med spinat, soltørkede tomater og mozzarella, eller kanskje med sopp, løk og blå ost for en mer robust smaksopplevelse. Du kan også vikle indrefileten i bacon for å få en ekstra rikdom og røkt smak til retten.

Sist, men ikke minst, komplementer måltidet med det rette vinglaset. Oksefilet parres vanligvis med røde viner som Cabernet Sauvignon, Merlot eller en kraftig Shiraz. Imidlertid, hvis kjøttet er forberedt med en kremet saus eller fylt med ingredienser som har en mykere smak, kan en Chardonnay eller en annen fyldig hvitvin være et godt alternativ.

Å nyte en deilig okse indrefilet er en opplevelse som går utover selve kjøttet. Det handler om den harmoniske foreningen av smaker fra alle de nøye utvalgte tilbehørene som kommer sammen for å skape et minneverdig måltid. Så neste gang du forbereder en okse indrefilet, husk å legge like mye oppmerksomhet mot tilbehøret, for det er de som virkelig kan ta retten til neste nivå.