Ingredienser

3 dl ris
4 dl vann
smør

Tilberedning

I teflon gryte:

La risen stå i kaldt vann 1 time i forveien med 3 ss salt pr. 3 dl. ris. Kok opp kun vann i en teflon gryte, men nok til at du kan dekke risen med 2-3 cm. Hell saltvannet av risen, og tilsett risen i det kokende vannet. Kok risen i ca. 3-5 min, slik at den blir akkurat litt mør når du forsøker å tygge på et riskorn (riskornet skal ikke lenger kjennes hardt) – men heller ikke for mykt! Tøm straks risen i en sil og skyll med litt kaldt vann for å fjerne noe av saltet. Smelt smør i bunnen av gryten slik at det flyter «en del» i bunnen. Hell risen tilbake i gryten og fordel noen klatter smør over risen, dekk til med lokk. Sett platen på ¾ varme i 3-4 minutt inntill det blir damp på innsiden av lokket. Ta så av lokket og dekk undersiden med en håndduk (for å trekke til seg dampen), sett tilbake lokket og skru varmen ned til 1/3. La risen stå ca. 30 min., men gjerne lenger om det ønskes mer «tæhdig» (erfaring vil vise hva som er riktig…).
[rediger] I riskoker med teflon:

Fyll ris og vann i riskokeren. Tilsett ca. ½ ts salt og 2-3 ss smør pr. 3 dl ris.

Sett på riskokeren på fullstyrke og vent i ca. ½ time, venter du lenger f.eks. 45 min. blir det mer «tæhdig» (men husk at da blir det mindre vanlig ris, og da kan det være lurt å beregne litt ekstra…).

Tips for å få risen ut av gryten/skålen

Ta et fat og legg som et lokk over gryten/skålen med ris og vend den raskt over på hodet – svosj og risen er fint over på fatet.