Ingredienser
2 bunter gulrøtter 400 g rotgrønnsaker etter ønske 1 bunt løk 2 hele hvitløk 10 g smør ca 2×2 cm fersk ingefær 1 dl hvitvinseddik 1 dl vann 2 ss honning salt og pepper hakket gressløk eller persille Bruk f.eks disse rotgrønnsakene: pastinakk, jordskokk, persillerot og rødbeter.
Tilberedning
Skyll, skrell og skjær grønnsakene i biter. Fordel dem sammen med hvitløk (med skallet på) i en smurt langpanne. Fordel smørklatter over. Stek i ovnen ved 200 grader i ca 30 minutter. Vend dem underveis hvis de blir tørre på overflaten. Avkjøl. Rasp ingefær, skrell et par fedd av de bakte hvitløkene og mos dem. Bland dette i en gryte sammen med vann eddik og honning. Kok opp og la det surre til honningen har løst seg opp og væsken har kokt litt inn. Bland marinaden og rotfrukter i en skål og la det stå i romtermperatur en time før servering slik at de deilige smakene trekker inn i grønnsakene. Salte, pepre og dryss over persille og gressløk før servering.

Mer om emnet: Ingefærmarinerte røtter

Ingefærmarinerte røtter er en populær tilberedningsmetode innen matlaging, særlig innen asiatiske og nordiske kjøkken. Denne særegne tilberedningsmetoden tar i bruk den sterke, krydrede og litt sitrusaktige smaken av ingefær for å fremheve og forsterke de naturlige smakene i forskjellige rotgrønnsaker. Mange spiselige røtter som gulrøtter, pastinakk, rødbeter og selleri er ideelle for ingefærmarinering.

Det er flere måter å fremstille ingefærmarinerte røtter på, men prosessen starter alltid med å velge røttene. Ferske, økologiske røtter gir best smak. Deretter skrelles røttene og kuttes i ønsket størrelse, ofte i staver eller terninger. Ingefæren rives eller finhakkes, og blandes sammen med olje, honning, sitronsaft og krydder for å lage en marinade. Røttene blandes med marinaden og skal deretter ideelt sett ligge i kjøleskapet minst et par timer, eller gjerne over natten, for å absorbere mest mulig smak.

Selve tilberedningen av de ingefærmarinerte røttene kan variere. Noen foretrekker å steke dem i ovnen for å få en karamellisert ytre og en mør, nesten kremet innside. Andre foretrekker å steke dem på pannen for å få en litt mer rustikk smak. Uansett tilberedelsesmetode, er sluttresultatet en intens og smakfull rotgrønnsak som kan serveres som del av en hovedrett, i en salat, eller som en side til kjøtt eller fisk.

Røtter marinert i ingefær er ikke bare deilig, men også sunt. Rotgrønnsaker er fulle av vitaminer, mineraler og fiber, mens ingefær er kjent for sine anti-inflammatoriske egenskaper og kan hjelpe til med å redusere muskelømhet, særlig etter trening. Denne kombinasjonen gjør ingefærmarinerte røtter til en utmerket del av et balansert kosthold.

Til slutt kan det bemerkes at denne matlagingsteknikken er ganske fleksibel. Forskjellige røtter kan brukes, og marinaden kan justeres etter smak. Noen liker å legge til chili for litt varme, eller hvitløk for litt ekstra piff. Andre liker å inkludere urter som timian eller rosmarin for å gi et ekstra lag med kompleksitet. Gleden med ingefærmarinerte røtter er virkelig å eksperimentere og finne din egen perfekte kombinasjon.