Is er hygge og vi liker å hygge oss. De første isene iskrem-vaffelKineserne var ikke bare først ute med kruttet, men også med isen. I Tang-perioden, som var fra år 618 til år 907 laget kineserne is av oppvarmet melk som fikk lov til å syrne, ble så blandet med mel og kamfer og deretter kjølt ned. Sorbet ble funnet i opp det antikke Roma. Keiser Nero fikk servert snø fra vulkanen Vesuv. Snøen ble blandet med frukt og minnet litt om sorbet. Gelato er funnet av opp italienerne i 1500-tallet. Is er en fest Familien Norge har ikke problemer med å bruke minst en hundrings når far og mor og to barn feirer sommeraftenen med en gåtur til kiosken. Vi gjør is til en sosial begivenhet. Det er som å spise lekker sjokolade eller drikke et godt glass rødvin sammen med andre. Is som blir spist i selskap med andre er luksus, felles hygge og nytelse. Is er proppfull av fett og sukker, men det glemmer vi for en stund. Vi legger rett og slett bekymringene på is. Tre av fire tenker ikke på kalorier når de kjøper is, viser nye tall. Produksjonen av kvalitetsis øker, men det vi spiser mest av er fortsatt den typiske industri-isen som lages av skummetmelk og fett. Selv om vi gafler i oss mer av luksusisene øker salget av lavprisis fra matvarebutikkene samtidig. Vi spiser med andre ord mer av alt. Italia is-iskremIslandet Italia er berømt for isen sin, men det italienske forbruket av is ligger langt under det norske. Frysere er ikke utbredt blant italienerne. De har ikke et hverdagskonsum av lavprisis. Italienerne går ikke etter store iser i butikken, men spiser kvalitetsis, det gir dem et element av opplevelse og glede. Smil og spis Mange isprodusenter beveger seg vekk fra billigis og over mot kvalitetsis, en reise som ligner ølets reise, fra masseproduksjon til mikrobryggeri. Den bevisste forbrukeren vil ha is som signaliserer kvalitet og god smak. Men den brede befolkningen ser på is med andre øyne. Tilbud og pris er det viktige.

Mer om: Is er hygge i litervis

Når temperaturene synker, og vinterkulden virkelig setter inn, er det få ting som er mer uimotståelig enn å nyte iskald moro. Emnet «Is er hygge i litervis» tar i bunn og grunn for seg nettopp dette fenomenet.

Is og vinteraktiviteter kan gi uforglemmelige opplevelser og spesielt hygge. Aktiviteter som skøyter, isfiske, og aking kan være en ypperlig måte å nyte vinterlandskapet på. Man får også utnytte potensialet isen har for å skape glede og samhold, både for store og små.

Det er også verdt å nevne at is kan brukes kreativt for å skape hygge inne. Islykter, for eksempel, kan lyse opp en mørk vinternatt og skape en varm og koselig atmosfære i stuen eller på verandaen. Is-sculpturer kan være en festlig aktivitet for barna og gir en unik dekorasjon til enhver vinterfest.

På den annen side, er det mange nordmenn som også synes det er hygge å nyte et glass iskaldt drikke, selv på de kaldeste vinterdagene. En forfriskende Iste eller en fyldig iskaffe kan fylle ethvert rom med sommerklining, selv midt i februar.

Til slutt skal det bemerkes at «iskald hygge» også kan oppleves fra innsiden av et varmt og koselig hjem. Mange mennesker nyter synet av iskrystaller som dannes på vinduene, mens de sitter godt pakket inn i et varmt teppe med en kopp varm sjokolade i hendene.

Is er altså noe mer enn bare et tegn på kaldt vær. Det er en kilde til utallige muligheter for å skape hygge og glede, både ute i naturen og inne i varmen av våre egne hjem.