Italienerne er spesielt kjent for deres store matglede, og det italienske kjøkkenet er elsket og populært verden over. Her i Norge er populariteten også stor, selv den minste lille tettsetdet har i dag et pizzeria eller flere – om det er ekte italiensk pizzeriaer eller noe de bare kaller seg, det er en annen historie. Det er ikke så rart at det italienske kjøkkenet er blitt så populært, for det har uten tvil noe for enhver smak og mange varianter av rettene å velge imellom.

En ferie i Italia er derfor like mye en gastronomisk reise som det er en kulturell reise eller en avslappende badeferie. Det italienske kjøkkenet er forskjellig fra region til region, slik som landskapet eller den lokale dialekten, så selv om man har vært et par ganger i Toscana og smakt de lokale spesialitetene kan man ikke påstå at man dermed kjenner det italienske kjøkkenet.

Hvitløk er ofte brukt i italiensk mat

Hvitløk er ofte brukt i italiensk mat

Siden maten er en så stor del av livet i Italia oppleves den italienske måten å leve på best ved å stå ved en bardisk på den lokale kaféen og drikke en espresso eller spise et måltid bestående av både antipasta, primo, secondo, contorno og dolce eller kanskje bare en pizza. Det kan imidlertid for oss nordmenn være vanskelig å forstå alle rettene, så i denne artikkelen håper vi å kunne gi en kort introduksjon til det å spise på italiensk, så alle kan spise som un vero italian0 (en ekte italiener).

Ristorante, Trattoria, Osteria og Pizzeria

I et land som bugner av så mange kulinariske opplevelser og fristelser at du blir helt overveldet er det ikke nok bare å gå på èn restaurant, og i Italia finnes det fire typer av restauranter:

Ristorante : Denne typen er den fineste av de fire og den som vil være beskrevet i guidebøkene og klassifisert med stjerner. Her kan du oppleve et profesjonelt miljø, og de som serverer vil være kelnere som har et god kjennskap til den maten og vinen de tilbyr. Menyen vil være trykket slik som som vi kjenner det fra de fleste restaurantene her hjemme, og det endres sannsynligvis ikke på rettene så ofte. Kvaliteten er i topp slik at det er den dyreste av de fire typen restauranter, og dessuten må du også betale ekstra for service og stemning.

Trattoria : Her serveres ofte nesten den samme slags mat som på en ristorante, men i et mindre utvalg og til en billigere pris. Stemningen vil være mer avslappet og menyen ofte være en tavle på veggen eller på et håndskrevet papirark, og utvalget kan variere fra dag i dag. Du vil ofte finne steder som legger vekt på det lokale kjøkkenet eller eiernes egne spesialiteter. Her kan du risikere å sitte ved et fellesbord.

Osteria : Tidligere var denne typen et sted hvor det ble lagt mer vekt på den vinen som ble servert enn på maten, og det var derfor oftest enkel mat og ikke stort utvalg. Noen steder var det til og med mulig bare å kjøpe vin på stedet og selv ta med maten sin inn. Her vil du oppleve en mer avslappet og familiær stemning enn på de andre to typer restauranter og man sitter vanligvis ved fellesbord. Denne restauranttypen er ikke så utbredt som tidligere, men er ikke desto mindre verdt et besøk.

Pizzeria : Den siste typen restaurant er, som navnet antyder, stedet hvor det tidligere bare ble servert pizza. Et ekte pizzeria kjennetegnes ved å tilby deres egen spesielle pizza som blir laget av en erfaren pizzaiolo (pizzabaker) og selvfølgelig bakt i en steinovn. Flere pizzeriaer har imidlertid begynt også å servere andre retter enn pizza, men hovedvekten vil alltid være på pizza.

Du kan ikke forvente at de andre typene av restauranter har pizza på menyen, og hvis du vil være sikker, er det godt å finne et sted, som heter både ristorante e pizzeria.

Ovenstående fire typer er de primære stedene å gå når du ønsker å gå ut å spise middag eller lunsj, men det finnes også tre andre type matsteder som du ofte vil støte på:

Gelateria : Her selges primært gelato (is), og på de gode finnes det flere varianter enn du noensinne vil kunne spise deg gjennom.

Paninoteca : Dette er stedet hvor du primært vil kunne kjøpe brød, som på italiensk heter pane. Hit skal du gå hvis du ønsker å kjøpe en sandwich til lunsj eller en kake til kaffen.

Caffé : Som navnet antyder er det her at man drikker kaffen sin. For italienerne er det også her det spises frokost, da denne tradisjonelt sett består av enten en cappuccino og en brioche, det italienske ordet for croissant. Noen kaféer tilbyr foruten kaker også sandwich eller lune retter til lunsj.

Antipasto, Primo, Secondo, Contorno og dolce eller kanskje bare en Pizza

Hvilken retter er det du skal nyte hvis du vil spise som un vero italiener? En komplett italiensk meny består av fem retter:

Antipasto : Ordet antipasta betyr før måltidet og er ment som en appetittvekker, men du vil vanligvis finne det vi kaller for forretter under dette menypunktet. Oftest er det kalde retter slik som avskåret pålegg og oliven, men det kan også være den klassiske italienske retten insalata caprese, som er mozzarella og tomat. På italienske restauranter betaler du nesten alltid for coperto, noe som betyr oppdekning, og til denne hørte tidligere gratis brød. Det er imidlertid ikke alle steder som serverer brødet lengre selv om du fremdeles betaler, og derfor er det ofte mulighet for å kjøpe brød til antipasta.

Pasta og spaghetti er typisk italiensk

Pasta og spaghetti er typisk italiensk

Primo : Under dette menypunktet er rettene oftest pastaretter eller risotto, og disse er det italienerne vil kalle for forretter. Hvis du skal spise på den tradisjonelle måten skal du ikke velge disse rettene som hovedrett. Det er imidlertid blitt mer normalt å velge en av disse rettene primær rett og det rynkes ikke på nesen på samme måte som tidligere hvis du gjør det. Du kan oppleve at noen italienere gjør det samme og kanskje til og med bare spiser denne retten alene. Utvalget av retter er uendelig, så vi skal ikke nevne dem alle, men imidlertid nevne at det vi kaller spaghetti bolognese på italiensk heter spaghetti all ragu.

Secondo : Dette er italienernes hovedrett og her finner du forskjellige kjøtt- og fiskeretter. Det som lett kan gå galt for deg når du som turist bestiller fra dette menypunktet er at du blir overrasket når maten kommer fordi det bare ligger et stykke kjøtt eller fisk på tallerkenen og ikke noe tilbehør. Det er derfor nødvendig også å bestille en contorno, som er tilbehør slik som poteter eller grønnsaker. Mange italienere velger i stedet for contorno bare å spise brød til hovedretten.

Dolce : Den siste retten er dolce, som er dessert. Her vil du ofte finne mange av de klassiske dessertene slik som tiramisu, panna cotta og forskjellige isdesserter. Noe som du også kan finne her er macedonia, det er det italienske navnet for fruktsalat. Fruktsalat er en favoritt bandt italienerne siden det er tradisjon for å spise frukt etter måltidet. Frukten gir sødme, men er ikke langt nær så tung som de aller fleste andre dessertene. Skulle du ønske å spise ost etter måltidet står dette her, hvis muligheten finnes.

Pizza : Som nevnt kan du ikke forvente å finne pizza på menyen i alle typer av restauranter. Vi har derfor valgt ikke å nevne pizzaen som en del av den komplette italienske menyen. Dette skyldes også at mange italienere ofte bare spiser pizza og altså ikke noen av de andre typene retter, når de går ut for å spise pizza.

Vin, espresso og grappa

Verdens beste espresso finnes i Italia

Verdens beste espresso finnes i Italia

Intet måltid ville være komplett uten noe å drikke, og i Italia, som er ett av verdens ledende vinproduserende land, er det selvfølgelig vin som står på menyen. Med mindre man er den helt store vinkjenneren kan man godt «nøye seg» med å bestille vino della casa, som er husets vin. Denne serveres oftest i en glasskanne, men kvaliteten kan godt være like god eller kanskje til og med bedre enn den billigste på flaske. Hvis du ikke ønsker å kaste deg ut i dette kan du med fordel spørre kelneren om hva den lokale vinen heter og prøve denne, selv om navnet kanskje ikke lyder kjent.

Du vil ikke finne et italiensk middagsbord uten vann, og du vil ofte kunne se italienerne drikke vin blandet opp med vann. Dette er også ofte det barna får å drikke da brus tidligere var dyrere enn vin og vanskelig å oppdrive. Nå er det imidlertid mulig å finne brus de aller fleste stedene.

I Italia er det tradisjon for å avslutte måltidet med enten en espresso eller en digestivo. Mange ville synes at det fremstår som en spøk å drikke noe så sterkt som en espresso etter maten, men i dette tilfellet skal kaffen ikke ses som en nytelse, men mer som en måte å få fordøyelsen i gang på. Dessuten ville en ekte italiener aldri drikke en cappuccino etter kl. 10 om formiddagen, da kaffe med melk bare drikkes til frokost. For å døyve kaffens virkning kan du ta en kaffe corretto, som er espresso med sprit, oftest grappa. Du kan også velge å drikke grappa, limoncello eller brandy alene, som går under betegnelsen digestivo og likeledes drikkes for å få gang i fordøyelsen.

De siste rådene

Vi håper at denne introduksjonen vil få dere til å kaste dere over det italienske menyen med entusiasme neste gang turen går til Italia. Våre siste råd vil være at det ofte kan lønne seg å gå etter de restaurantene som ligger i de mindre sidegatene. Her kan du unngå noen av de turistfellene som man dessverre kan være uheldig å støte på. Før kl. 20, som er det normale middagstidspunktet, kan det være vanskelig å se hvor lokalbefolkningen går.

Et godt råd vil imidlertid alltid være å velge restauranten med flest italienere. Hvis du tør å kaste seg ut i det finner du ofte den beste maten de stedene hvor det ikke finnes en meny på engelsk og hvor menyen er håndskrevet, der kommer du langt med en guidebok med en miniparlør. Vi vil unngå å bestille en meny turistico men mer gå etter de rettene, som er fata in casa (hjemmelaget) eller utmerker seg som en av de lokale spesialitetene.

Buon appetito!