Eplene har råtnet, avocadoen din har blitt brun, fluene surrer rundet bananene og kiwien smaker alkohol. Mange fortviler over frukt og grønt som går i oppløsning.

Bilde: Pixabay

Frukt og grønnsaker som oppbevares riktig holder seg ti ganger lenger. Det er både praktisk og økonomisk smart å lære seg de aller enkleste triksene. Er du fortsatt usikker etter å ha lest denne artikkelen kan du teste deg selv i VGs oppbevaringstest.

Adskilt

Veldig mye frukt og grønnsaker bør holde adskilt. Det gjør man best ved å flytte dem over til egnede zip poser med en gang man kommer hjem. Enten man har tenkt å oppbevare frukten og grønnsakene i kjølerommet, kjøleskapet eller om man akter å fryse dem ned.

Unntak fra regelen

Det er riktignok noen unntak. Bananer, tomater og  poteter bør ikke oppbevares i kjøleskap. De skal lagres tørt i romtemperatur. Sopp og aubergine skal oppbevares på et tørt og kjølig, og bør bare vaskes før bruk.

Bilde: Pixabay

Tommelfinger regler

Eplene kan derimot med fordel lagres i kjøleskapet. De råtner de ti ganger så raskt i romtemperatur. Ellers er tommelfinger regelen at frukter og grønnsaker skal oppbevares i kjøleskapet. Det betyr at paprika, chili, tomater, plommer, moreller, stangselleri, broccoli, blomkål og druer, alle sammen kan ta plass i kjøleskapet, men i hver sin zip bag.

Enkel planlegging

Mange har lurt på hva de gjør feil siden de deilige grønnsakene og den søte frukten går i oppløsning lenge før man får satt tennene i dem. Svaret ligger i litt uhyre enkel planlegging. Likevel er det et godt råd du kan følge med en gang.

Glidelåsposer er en god investering! Oppbevaring av varer i en boks eller bag, som er enkel å ha oversikt over, betyr at du har mer tid til å sjekke Unibet odds, kose deg med en god bok eller bli underholdt av en morsom komedie på Netflix.

Smarte triks

Også asparges skal oppbevares i kjøleskapet,men her lønner det seg å ta visse forholdsregler. Pakk aspargesen inn i et fuktig tørkerull eller du kan stille dem rett opp og ned i et glass vann innpakket i tørkehåndkle.

Spar plass

Gulrøtter er også en grønnsak og skal derfor i kjøleskapet, men synes du de tar for stor plass går det også an å ha dem i kjølerommet, hvis du akter å bruke dem i løpet av en uke eller to.

Frysing

Frisk salat og kål skal vaskes før man legger dem i kjøleskapet. Rabarbra kan med hell fryses ned. Selv om frukt som jordbær og bringebær slipper litt av vannet etter tining, vil de ha en utmerket kvalitet og sukret med krem, fløte eller vaniljesaus har det liten betydning at de har vært frosset.

Dersom bananene begynner å bli brune er de klare for fryseren. Det blir kjempegod og sunn snacks. Det samme er tilfelle for mango og papaya.

Ikke frys

Magasinet Kvinner og Klær minner om at man absolutt ikke må fryse grønnsaker som artisjokker, aubergine, reddiker og søtpoteter.

Modning

Både hvitløk og løk skal oppbevares i romtemperatur.

Plommer. fersken, mango og avocado som ikke er modne bør modnes i romtemperatur i pairpose.