Ingredienser
Ca. 300 gram skjellformet pasta 3 fedd hvitløk 0,5 kg cherrytomater (røde og gule) 1 håndfull sorte oliven, ta ut steinene 2 spiseskjeer fersk gressløk 1 håndfull fersk basilikum ½ agurk 4 spiseskjeer hvitvinseddik 7 spiseskjeer extra virgin olivenolje havsalt og nykvernet pepper ferske små mozarella-kuler
Tilberedning
Kok pasta og hvitløksfeddene i lettsaltet vann i ca. fem minutter. Pastaen kan gjerne være litt underkokt. Hvitløksfeddene legger du til side til dressingen. Skjær tomater, oliven, gressløk, baslilikum og agurken i små biter og ha det i en bolle. Tilsett pasta og mozarella-osten. Fjern skallet fra hvitløksfeddene og støt dem i en morter. Tilsett eddiken, oljen og smak til med salt og pepper. Hell over salaten.

Mer om Italiensk pastasalat

Italiensk pastasalat er et populært rett ikke bare i Italia, men over hele verden. Denne herlige blandingen av pasta og ferske ingredienser kan tilberedes på flere måter, noe som gir det en unik allsidighet og en uimotståelig smak.

En klassisk italiensk pastasalat bygger på grunnlaget av pasta. Det er ulike typer pasta man kan bruke, men det mest populære valget er fusilli, penne eller farfalle på grunn av deres form som fanger opp og holder på de andre ingrediensene og dressingene godt. Pastaen kokes til al dente for å bevare litt fasthet, så den beholder sin form og tekstur. Et annet tips er å skylle pastaen med kaldt vann etter koking for å stoppe videre matlaging og avkjøle det med det samme.

Neste trinn er å velge de friske ingrediensene. Italienske pastasalater har en tendens til å fokusere på enkelhet og friskhet, så det er best å bruke sesongens grønnsaker og urter. Noen av de mest populære tilleggene inkluderer skiver av modne tomater, friske basilikumblader, sorte oliven og sprø rødløk. Mozzarella er også et populært valg og gir en kremet, mild smak som balanserer de mer intense smaker.

Proteinkomponenten i en italiensk pastasalat er ofte italiensk salami eller pepperoni, men for vegetarianere kan kikerter eller hvite bønner være et godt alternativ. Eller man kan rett og slett utelate proteinet og forsterke salaten med ekstra grønnsaker.

Dressingen for en italiensk pastasalat er vanligvis en blanding av olivenolje, hvitvinseddik, hvitløk, salt og pepper. Enkelte vil kanskje foretrekke å tilsette litt sitronsaft eller dijonsennep for ekstra piff. Dressingen bør blandes kraftig for å kombinere alle ingrediensene grundig før den helles over salaten.

For å servere, kan man legge den ferdige pastasalaten i kjøleskapet for å marinere i minst en time. Dette gir smakene tid til å blande seg og utvikle seg. Ta det deretter ut av kjøleskapet og la det komme til romtemperatur før servering for å maksimere smaken.

Så der har du det! Det perfekte eksemplet på en autentisk italiensk pastasalat, full av friske smaker og fine teksturer. En pastasalat perfekt for enhver anledning, enten det er en sommerfest, piknik eller bare en enkel lunsj.