Ingredienser
Fres hvitløk, én løk, paprika og evt. squash i stekepanne til det er mykt. Tilsett kjøttpølse eller kalkunpølse i biter og la steke med en liten stund. Tilsett en boks hakkede tomater. krydre etter smak; paprikakrydder, pepper og salt smaker godt. Chilipulver for en sterkere rett.
Tilberedning
La sausen koke inn en stund, ca 10 min. Bland så alt sammen med risen og pynt evt med oliven. Kok ris (4 pers).

Om Jambalaya

Jambalaya er en populær skål som stammer fra Louisiana i USA, og er spesielt forbundet med kreolsk og cajun-kjøkken. Det er en rett som kan trace sine kulinariske røtter tilbake til flere kulturer, blant annet Spansk, Vest-Afrikansk og Fransk matlaging. Dens mangfoldige opprinnelse gjenspeiler sammensmeltingen av kulturer som har påvirket Louisianas historie og gjør Jambalaya til et fascinerende uttrykk for regionens rike kulturelle tapestry.

I sin grunnleggende form, er Jambalaya en type gryterett som består av kjøtt og grønnsaker blandet med ris. Kjernen i denne retten er en base av aromatiske grønnsaker – vanligvis løk, grønn paprika og selleri – kjent som «de hellige tre» i Louisianas kjøkken. Typisk for Jambalaya er også en rik bruk av krydder, og ikke minst chili, som gir retten en karakteristisk varm og robust smak.

Det er flere versjoner av Jambalaya, men to av de mest kjente er kreolsk og cajun. Begge variantene inneholder kjøtt og grønnsaker, og ofte sjømat, men de er fremdeles merkbart forskjellige. I den kreolske versjonen er tomater et viktig element, mens de er utelatt i den cajunske versjonen. Dette har ført til den generelle kategoriseringen av «rød» og «brun» Jambalaya. Den kreolske (eller «røde») versjonen er mer som en tomatsuppe med ris, mens den cajunske (eller «brune») versjonen er tørrere og har en dypere, rikere smak.

Tilberedning av Jambalaya er høyst variabel, og det er opp til kokkens smak og tilgjengelige ingredienser. Kjøttvalg kan være hvitt kyllingkjøtt, pølse, skinke eller sjømat som reker eller krabbe. Faktisk, i det landlige Sør-Louisiana, kan det til og med inkludere ville spill som alligator eller vaktel. Jambalaya er en meget fleksibel rett, og det er derfor den er populær blant mange forskjellige folks smaksløker.

Jambalaya er både velsmakende og nærende, rik på proteiner og komplekse karbohydrater. Den er også ekstremt tilpasningsdyktig, perfekt for store sammenkomster, da den kan utvides for å tjene mange mennesker. Jambalaya har en krydret og tilfredsstillende smak, og den er en fantastisk måte å feire det unike kulturelle og kulinariske landskapet i Louisiana. Dens økende popularitet over hele verden er et bevis på dens deilige smak og universelle appell.