Jegergryte

Ingredienser
1 hare 4 tykke skiver bacon 2 ss hvetemel salt pepper 200 g sjampinjong 1 gulrot 1 løk litt sellerigrønt ½ ts timian ½ dl krem eller rømme 1 ss smør
Tilberedning
Skjær harekjøttet forsiktig fra benene og ha disse i en gryte med så mye vann at det akkurat dekker. Det må ikke være for mye vann. Tilsett løken, som er skrellet og delt i fire, gulroten i biter og sellerigrønt. La alt koke i 60-90 minutter. Skjær baconskivene i terninger, som stekes lett i en tykkbunnet gryte. Skjær harekjøttet i passe biter eller tykke remser, vend det i mel blandet med salt og pepper og fres det gyllenbrunt i baconfettet. Tilsett så mye kraft at kjøttet nesten er dekket. Legg lokk på, tilsett timian og la kjøttet stå og surre til det er mørt, ca 90 minutter. Gjør soppen klar, bruk minst mulig vann, og fres den i noen minutter i smør og ha den opp i kjøttgryten. Tilsett kremfløte eller rømme. Smak sausen til med salt og pepper og la retten surre i nye 4-5 minutter, hvorpå den serveres fra gryten. Potetmos anbefales som tilbehør.

Mer om emnet: Jegergryte

Jegergryte er en deilig rett som tradisjonelt brukes for å bruke opp rester fra storvilt som elg, hjort og reinsdyr. Men moderne tolkninger av retten har vist at den kan være like velsmakende med annet kjøtt, som svinekjøtt, lam, okse eller til og med kalkun. Navnet «Jegergryte» er et nod til rettens opprinnelse som en metode for jegere å tilberede sitt bytte i en gryte over et åpent flamme.

Oppskriften varierer, men inkluderer ofte ingredienser man ville finne tilgjengelig i naturen, som løk, hvitløk, gulrøtter og andre grønnsaker. Krydder inkluderer vanligvis laurbærblad, allehånde, nellik og timian for en rik, jordaktig smak. Noen versjoner kan også inneholde sopp og ferske urter avhengig av sesongen. Oftest serveres jegergryte med poteter, enten stekte eller kokte.

En av hovedårsakene til at denne retten er så populær, spesielt blant jegere og friluftsfolk, er dens allsidighet. Ingrediensene kan endres basert på hva du har tilgjengelig, og det er lett å justere smaken etter eget ønske. Den er også ideell for matlaging over bål, noe som gjør den til en favoritt for camping- og fjellutflukter.

Faktisk, det er denne tilpasningsevnen som gjør jegergryte så karakteristisk. Fra de dype skogene i Norge til de brede slettene i Sverige, finner man mange lokale variasjoner av retten. Det er en rett som forteller en historie om stedet den kommer fra, samt folket som lagde den.

Så om du er en jeger, en utendørsentusiast eller bare en fan av god husmannskost, er jegergryte en rett å utforske. Det er en smakfull måte å bruk kreativiteten på mens man hyller de gastronomiske tradisjonene i Nord-Europa.

Legg igjen en kommentar