Ingredienser: – 5 kg jordbær – 1 kg melis (eller etter smak) Tilberedning: Rens jordbærene og hell dem i en kjele sammen med melis og kok opp hvis du ønsker kokt syltetøy. Helles over i poser så snart det er kaldt nok. Hvis du foretrekker rørt, som egentlig er nok, så bare blander du alt og rører det. Smaker litt friskere da. Du trenger ikke konserveringsmiddel eller tykningsmiddel hvis du fryser syltetøyet raskt. Det bare forringer smaken. Det er deilig å plukke frem poser med frosset syltetøy i januarkulda…

Mer om emnet: Jordbærsyltetøy – rørt eller kokt

Jordbærsyltetøy er en populær påleggstype i mange norske hjem, og når sommeren er på sitt høyeste, er det mange som vil lage syltetøyet selv. Det finnes primært to metoder når det kommer til produksjon av jordbærsyltetøy – rørt og kokt, og valget av metode påvirker både smak, tekstur og holdbarhet.

Rørt jordbærsyltetøy, som også er kjent som råsyltetøy, er den mest kjente typen i Norge. Denne metoden involverer ingen varmebehandling, og de friske jordbærene blir rørt sammen med sukker i stedet. Pga. det høye sukkerinnholdet vil syltetøyet tykne og blir holdbart. Fordelen med rørt syltetøy er at jordbærene beholder mer av sin naturlige smak og kommer sterkt frem i syltetøyet. Ulempen er at dette syltetøyet har kortere holdbarhet enn den kokte varianten, og må oppbevares kjølig selv når det ikke er åpnet.

På den andre siden er kokt jordbærsyltetøy en metode der jordbærene blir kokt opp sammen med sukker. Kokingen gjør at sukkeret karamelliseres litt, noe som gir syltetøyet en annerledes og dypere smak. Teksturen blir også mer geleaktig enn den rørte varianten. En av hovedfordelene ved denne metoden er at syltetøyet blir mer holdbart og kan lagres i romtemperatur før det er åpnet. Ulempen er at kokingen kan endre jordbærenes naturlige smak noe.

Valget mellom rørt og kokt jordbærsyltetøy kommer i stor grad ned til personlige preferanser, både når det gjelder smak og tekstur. Noen liker det friske og syrlige preget i rørt syltetøy, mens andre igjen foretrekker den dypere og søtere smaken i kokt syltetøy.

Til slutt er det viktig å nevne at både rørt og kokt jordbærsyltetøy inneholder sukker i store mengder. Derfor er det viktig for de som har sukkerrestriksjoner i kosten, som diabetikere, å være bevisst på dette. Til tross for dette, er det få ting som kan overgå smaken av hjemmelaget jordbærsyltetøy på et ferskt stykke grovbrød – uansett hvilken metode du velger.