Juleaspic – kabaret

Ingredienser
1 liter aspic lys eller mørk 600 g juleskinke eller annet ferdig kokt/stekt kjøtt babygulrøtter sopp syltede agurker sølvløk dill
Tilberedning
Legg et tynt lag med aspic i bunnen av en brødform, terrinform e.l. La det «sette» seg litt. Hvis man vil ha et pent mønster legger du det først. Dette blir opp når du hvelver aspicen ut av formen. Legg så lagvis juleskinke skåret i terninger, grønnsaker og aspic til formen er full. Sett kaldt til det stivner.

Mer om Juleaspic – kabaret

Juleaspic, ofte kalt «kabaret», er en tradisjonell norsk rett som er populær særlig i julehøytiden. Denne retten er en perfekt kombinasjon av kjøtt, gelé og krydder, som samlet gir smaksløkene dine en helt unik gastronomisk opplevelse. Juleaspic er særlig kjent i Midt-Norge, og er en juleklassiker mange steder. Men det er ikke bare nordmenn som setter pris på denne retten. Juleaspic er like populær i svenske og danske juletradisjoner. Retten kan variere i ingredienser fra sted til sted, men basisoppskriften består oftest av kokekjøtt, grønnsaker og en deilig gelé.

Juleaspic lages tradisjonelt ved å koke kjøtt, oftest svinekjøtt og kanskje litt kylling, sammen med løk, laurbærblader, hel pepper og salt. Kokingen tar tid, ofte flere timer, for det er viktig at kjøttet blir så mørt at det kan plukkes fra hverandre med gaffel. Deretter skal kjøttet blandes med finhakkede grønnsaker. Grønnsakene varierer etter personlig smak, men det er ofte gulrøtter, selleri og purre som blir brukt. Denne blandingen helles i en form, og dekkes med gelé laget av kraften kjøttet ble kokt i, blandet med gelatin.

Juleaspic er kjent som en rett man lager i store mengder, og den kan holde seg i kjøleskapet i lang tid. Den kan serveres både kald og varm, men er mest kjent som en kaldrett. Juleaspic kan også være et utmerket pålegg på julefrokostbordet. Den unike kombinasjonen av fyldig kjøtt og lett gelé gir deg en smaksopplevelse du sent vil glemme. Juleaspic kjennetegnes ved sin dyprøde farge, noe som gjør den til et vakkert innslag på julebordet.

Det finnes mange varianter av juleaspic, hvor noen inkluderer bruk av forskjellige typer kjøtt, som svin og kalv, eller flere typer grønnsaker. Noen inkluderer til og med fisk, men dette er mindre vanlig. Krydder kan variere, men de mest tradisjonelle er pepper, nellik og laurbærblader. Det er slettes ikke uvanlig at hver familie har sin egen «hemmelige» oppskrift som har gått i arv fra generasjon til generasjon.

Tross sin enkelhet i ingredienser og fremgangsmåte, ligger det mye arbeid og kjærlighet bak hver porsjon juleaspic. Det krever tid, tålmodighet og øye for detaljer å få til den perfekte balansen mellom kjøtt, gelé og krydder. Men når det først er ferdig, er det ikke tvil om at det er verdt innsatsen. Når du først har smakt juleaspic, vil det garantert bli en fast tradisjon på ditt julebord.

Legg igjen en kommentar