Julegeiter

Ingredienser
100 gr. smeltet margarin 5 – 6 dl. lunket melk 4 –5 ss. sirup 50 gr. gjær 650 gr. hvetemel 200 gr. fint rugmel
Tilberedning
Smelt margarinen. Løs opp sirup og gjær i den lunkne melken, og bland i den smeltede margarinen. Bland inn melsortene. Heves 45 –60 minutter. Form deigen til avlange store boller, som du klipper et snitt inn i begge ender. Det blir ca. 10 julegeiter. Etterhev ca. 30 minutter. Pensle med sammenpisket egg. Stekes midterste rille, 225 grader, ca.10-12 minutter.

Mer om emnet: Julegeiter

Julegeiten eller julebukken er en tradisjon i Norge, som har røtter tilbake til hedenske tider. Opprinnelig representerte julegeiten en urgammel skikk der man ofret geiter til gudene for å sikre fruktbarhet og vekst i det kommende året. Denne skikken utviklet seg over tid til å bli en del av moderne julefeiring.

I dag representerer julegeiten noe helt annet. Man bemerker dens iboende natur i moderne norske juletradisjoner, som en del av julepynt. Verdt å merke seg er julegeiten som er håndlaget av halm, og har ofte røde bånd rundt kroppen, denne er veldig populær. Det har også vært en økende interesse for å ha disse geitene som en del av utendørs juledekor i hager og på verandaer.

Julegeiten har overlevd til det 21. århundre gjennom barnas lek ‘å gå julebukk’. Barn kler seg opp i kostymer, gjerne med geitemasker laget av papp, og går fra dør til dør for å lyse opp i den mørke vinteren med sanger og vers, og håper på godteri eller småmynter i bytte.

Det finnes også en stor julegeit laget av halm i Gavle, Sverige, som har tiltrekke seg stor oppmerksomhet. Hver desember bygges en stor geit, men det har også blitt en ulykkelig tradisjon at noen prøver å brenne den ned før nyttårsaften.

Men mest av alt fortsetter nissen å stå som et sterkt symbol på gleden og magien julegeitens tradisjon har brakt. Selv om dens opprinnelige betydning er glemt, har det fortsatt en betydningsfull plass i det norske folks hjerter. Den påminner oss om våre røtter og hvordan tradisjoner har utviklet og formet kulturen vår.

Legg igjen en kommentar