Julehjerter

Ingredienser
• 3 egg • 125 gr sukker • 4 ss potetmel • 2 ss hvetemel • 2 ss kakao • 1 ts vaniljesukker • 1 ts bakepulver Mandelbunn: • 180 gr mandler • 200 gr sukker • 6 eggehviter Smørkrem: • 100 gr melis • 100 gr smør • 2 eggeplommer • 1 ts konjakk • 1 plater dronningsjokolade • 1 ss smør
Tilberedning
Langpanne. I stekeovnen ved 250°C i ca. 5 minutter (sjokoladebunnen) og ved 175°C i ca. 15 minutter (mandelbunnen). Visp egg og sukker godt. Sikt det tørre og rør det inn. Smør deigen ut i en langpanne kledd med bakepapir, og stek den. Dryss sukker på et papir og hvelv kaken på det. Pensle papiret som lå under kaken ved stekingen med kaldt vann, da er det lettere å få av. Mal mandlene og bland dem med sukkeret. Visp eggehvitene stive og bland i mandlene. Stek på papir i langpannen. Rør smør og sukker til smørkrem og tilsett eggeplommene, smak til med konjakk. Smør kremen på sjokoladebunnen og legg over mandelbunnen. Smelt sjokoladen og rør inn 1 ss smør, avkjøl den litt og fordel den jevnt oppå kaken. La sjokoladen feste seg litt, før du stikker ut kakene i hjerteform. Restene kan kjøres raskt i food-prosessor og formes til små snadderkuler. Vil en gjøre det riktig fint, kan en pensle dem med sjokolade. Pizzahjulet er fint å bruke hvis en vil skjære ruter i stedet for å stikke ut hjerter.

Mer om Julehjerter

Julefeiringen er full av fantastiske tradisjoner, og en av de mest elskede i Norge er laging og bruk av julehjerter. Julehjerter er vevde papirhjerter, som vanligvis er laget i rødt og hvitt, og ofte finnes hengende på juletreet. Men dette er bare toppen av isfjellet når det gjelder den fascinerende historien og mangfoldige anvendelser av julehjerter.

H3: Opprinnelse av Julehjerter

Historien om julehjertene går tilbake til 1800-tallet. Opprinnelig ble julehjertene laget av treklosser og lysstoff. Det var først på 1870-tallet at papirversjonene av disse begynte å dukke opp. Den danske forfatteren og matematikeren Hans Christian Andersen regnes som en av pionerene bak denne tradisjonen. Han designet mange intrikate papirmønstre, inkludert de vevde julehjertene.

H3: Varianter av Julehjerter

Tradisjonelt sett er julehjerter laget i rødt og hvitt, som er flagg fargene i de skandinaviske landene og symboliserer jul. Men i løpet av tiden har folk begynt å eksperimentere med andre farger og materialer, og nå finnes det julehjerter i alle tenkelige farger, laget av alt fra papir til ull og filt. Mange foretrekker å gi dem et moderne preg ved å bruke metalltråd, perler, blomster og andre pynt.

H3: Bruk av Julehjerter

På tross av den beskjedne opprinnelsen, har bruksområdene for julehjerter utviklet seg betydelig gjennom årene. Tidligere var de mest brukt som dekorasjoner på juletreet eller rundt huset. Nå brukes de også som pynt på julegaver eller til og med som borddekking til jul. Noen bruker også julehjertene som en del av adventskalenderen, hvor et nytt hjerte legges til hver dag frem til jul.

H3: Lage egne Julehjerter

Laging av julehjertene har også blitt en viktig del av feiringen. Mange skoler og barnehager inkluderer laging av julehjerter som en del av deres juleaktiviteter, for å hjelpe barna å forstå og sette pris på denne tradisjonen. For mange familier er dette en kjær tid der generasjoner kommer sammen for å veve disse hjertene mens de deler historier og skaper minner.

I løpet av årene har julehjertet blitt en integrert del av den nordiske julefeiringen. Det representerer ikke bare julegleden, men også sammenkomsten, delingen og kjærligheten som er en del av høytiden. Fra deres ydmyke begynnelse har disse enkle, men elegante julehjertene vokst til å bli en kjær tradisjon som fortsetter å bringe glede til hvert hjem de gracer.

Legg igjen en kommentar