Ingredienser
1 kg torsk i skiver 1 agurk 1/2 l vann 2 toppede ss sukker 2 ss eddik (7%) 1 dl fløte + 2 dl melk 100 g smør 1 ss hakket persille 1 ts maizena rørt ut i 2 ss vann Salt og pepper
Tilberedning
Agurksalat: Skiv agurken med en ostehøvel. Lag en lake av vann, sukker og eddik. Legg i agurkskivene og la stå i minst 10 minutter. La torskeskivene trekke i godt saltet vann i 8 minutter. Bruk 1 dl salt pr liter vann. Sandefjordssmør: Kok inn fløten til 1 dl i en kjele. Pisk inn smøret. Jevn med maizena. Kjør smøret glatt med en stavmikser og tilsett hakket persille. Smak til med salt og pepper. Hvordan velge vin til juletorsk

Mer om emnet: Juletorsk

Juletorsk er en dypt rotfestet skikk i Norge, men det er også mange nye aspekter ved denne juletradisjonen som er verdt å undersøke. Historien til juletorsk er eldgammel. Fra middelalderen, da Norge var et fattig fiskerik, og gjennom hele den industrielle revolusjonen, har torsk vært en rimelig og godt tilgjengelig kilde til proteiner. Men selv om vi nå lever i en tid med overflod av diverse matvarer, er det få ting som kan sammenlignes med en velsmakende bit av juletorsk servert på juleaften.

Selv om torsk er et tradisjonelt valg for det norske julebordet, varierer måten den kan tilberedes sterkt etter region og personlig preferanse. Noen mennesker foretrekker å tilberede torsken i en kjele med salt og pepper, mens andre kan velge å steke den i ovnen. Sausene som serveres til juletorsken, kan også variere, fra en enkel smør- og persillesaus til mer spesielle variasjoner som senepssaus eller pepperrot.

Nå til dags er bærekraft et viktig tema når det kommer til juletorsken. Mange norske familier velger nå å kjøpe sertifisert bærekraftig torsk for å sikre at de støtter en industri som bidrar til å bevare havmiljøet for kommende generasjoner. Det er en trend som vokser raskt i popularitet og i takt med folkets økende oppmerksomhet på matens opprinnelse og dens påvirkning på miljøet.

Det er også interessant å nevne at mange nordmenn er begynt å eksperimentere med nye smaker når de tilbereder juletorsk. Leter man etter inspirasjon, kan man finne en rekke oppskrifter med et hint av eksotiske krydder og urter som pepper, koriander og ingefær. Dette gir torsken en mer moderne og spennende vri, samtidig som den beholder sitt klassiske preg.

Til slutt, selv om juletorsk kanskje hovedsakelig er en norsk tradisjon, blir det stadig mer populært også i andre land. Det er i hovedsak nordmenn bosatt i utlandet som har tatt med seg denne skikken, men det er også mange utenlandske matelskere som har oppdaget smaken og enkelheten av juletorsk, og gjort dette til en del av deres eget julefestmåltid.

Juletorsk er altså ikke bare en gammel tradisjon, men en tradisjon i endring. Den er et symbol på norsk historie, men også på en ny bølge av miljøbevissthet og gastronomisk nysgjerrighet.