3 kg lutefisk
300 g grønne, tørkede erter
1 ss smør
150 g bacon
800 g poteter
Salt og pepper
Ertestuing:
La ertene svelle i vann natten over. Skift vann og kok dem møre uten salt i 1 1 1/2 time. Hell av vannet og damp ertene tørre. Tilsett smør og
lag mos med en stavmikser. Smak til med salt og pepper.
Rens lutefisken. Skjær bort svarte hinner og bein, men la skinnet sitte på. Lag ca 1/2-kilosstykker av fisken. Strø over 1/2 ss salt pr bit og la stå i 40 minutter i en langpanne. Saltet trekker ut overflødig fuktighet. Damp lutefisken med skinnet ned i en vid kjele eller langpanne.
La det være 2 cm vann i bunnen. Damp fisken på sterk varme i 8 minutter.
Skjær baconet i mindre biter og stek det sprøtt.
Lutefisk serveres rykende varm på varme tallerkener. Kokte poteter passer utmerket til.
Av tilbehør for øvrig finnes det utallige varianter. Sennepssaus, tørr sennep, ribbefett, sirup og brunost er noen av mulighetene.