La et vannglass stå og ta deg en
kopp kaffe i stedet. Flere undersøkelser har funnet en nedsatt risiko for Parkinsons sykdom hos kaffedrikkere.
Nyt kaffen din
Kaffen gjør deg raskere og skarpere. Den feter ikke hvis du ikke heller fløte eller melk i den. Den er en god unnskyldning for å ta en pause, og kaffens lukt er så forførende at den påstås å kunne selge et hus med eller uten nybakt brød.
Vann er ikke alltid bra

Noen leger tar tar kaffen i forsvar. De mener at vi entydig har blitt anbefalt å drikke massevis av vann.
Spesielt eldre får ofte råd om å drikke rikelig, minst to og gjerne tre liter vann om dagen. Kaffe, te, øl og vin har de tidligere ikke kunnet telle med. Men faktisk er det slettes ikke nødvendig å drikke så mye ved en normal, rolig livsførsel i et kjølig norsk klima. 1,5 liter væske om dagen er nok for de fleste. Drikk vann, men et regelmessig forbruk av kaffe må gjerne telles med på linje med te, brus, melk, suppe eller en pils til maten.
Store mengde koffein gir hjerteuro
Koffein i store mengder er giftig. Men som legen Paracelsus sa for 500 år siden: Bare dosen av et stoff avgjør om det er gift eller medikament. Det gjelder også for kaffe.
Hva er overdose? Vi kan selv merke det. For mye kaffe gjør oss irritable, rastløse, anspente, gir hjerteuro og søvnforstyrrelser, det er tydelige signaler som bør få oss til å kutte ned inntaket. På den andre siden viser en rekke forsøk at kaffe skjerper reaksjonsevnen og får oss til å tenke klarere.
Kan kanskje hjelpe mot Alzheimers

Det ble gjennomført forsøk blant en gruppe pasienter med
Alzheimers sykdom. I tyve år før sykdommen ble konstatert hadde de i gjennomsnitt bare drukket en liten kopp kaffe pr dag. Det var mindre enn det normale forbruket blant en gruppe menn som ikke fikk Alzheimers. De drakk nemlig to kopper kaffe. Flere undersøkelser har funnet en nedsatt risiko for Parkinsons sykdom hos kaffedrikkere. Hos kvinner er risikoen minst ved omkring tre kopper kaffe pr dagen mens en manns risiko for Parkinson blir lavere jo mer kaffe han drikker. Forsøkene tyder på at kaffe kan ha gode virkninger.
Kaffe inneholder antioksidanter
Kaffen skal roses for sine helsefremmende egenskaper, mener leger. Ristede kaffebønner inneholder en stor mengde
plantefenoler som har vist seg å være glimrende
antioksidanter. Det kaffeelskende Norge har nytelsen av kaffe som altdominerende kilde til forsyning av antioksidanter. Antioksidanter har lenge har vært i fokus som stoffer som kan forebygge blant annet kreft. Betydelig lengre nede på listen over kilden til antioksidanter hos norske kaffedrikkere kommer frukt, te, vin, kornprodukter og grønnsaker.
Legene vil ikke råde noen til å drikke flere liter om dagen. Det ser ut til å være klokt å holde seg under 500 mg koffein om dagen. Det tilsvarer en liter kaffe, to liter te eller tre liter cola, for det er koffein i te og cola også. Alt godt har en grense som skal overholdes, om det så er kaffe, fløte eller rødvin.
Mer om: Kaffe er sunnere enn du tror
Det er mange interessante funn i forskningen som underbygger at kaffe er sunnere enn de fleste tror. For eksempel, en åttende årvisse undersøkelse i USA, som involverte mer enn 400 000 personer, ble det funnet at folk som drakk minst 6 eller flere kopper per dag, hadde en 10-16 prosent lavere risiko for død enn de som ikke drakk noe kaffe i det hele tatt. En av hovedgrunnene til dette er sannsynligvis tilstedeværelsen av antioksidanter og de mange andre helsefremmende forbindelsene i kaffen.
En annen stor fordel med kaffe er dens innvirkning på mental helse. Det har vist seg å redusere risikoen for Parkinsons sykdom, og bidrar også til å senke risikoen for depresjon. Dette er på grunn av den stimulerende effekten koffeinen i kaffe har på hjernen. Koffein, som er en sentralstimulerende, kan hjelpe i tilfelle lette depresjoner ved å heve humøret og øke følelsen av velvære.
Videre har forskning forbundet moderat kaffeforbruk med en lavere risiko for type 2-diabetes. En studie som ble publisert i det velrenommerte tidsskriftet The American Journal of Clinical Nutrition viste at de som drakk 3 eller flere kopper kaffe per dag, hadde en 25 prosent lavere risiko for diabetes enn de som drakk mindre enn 1 kopp per dag.
Ikke nok med det, kaffe har også vist seg å være god for leveren. Flere studier har påvist en sammenheng mellom kaffeforbruk og redusert risiko for leversykdommer, inkludert leverfibrose, cirrhose og hepatitt C.
Til tross for alle helsefordelene, er det viktig å minne om at for mye kaffe kan gi negative bivirkninger. Overforbruk av koffein kan blant annet lede til nervesystemsykdommer, søvnproblemer og hjertebank. Derfor er det anbefalt å drikke kaffe moderat.
Til slutt kan vi si at kaffe er mye sunnere enn mange kanskje antar, og med moderate mengder kan du nyte godt av de mange helsefordelene.