La et vannglass stå og ta deg en kopp kaffe i stedet. Flere undersøkelser har funnet en nedsatt risiko for Parkinsons sykdom hos kaffedrikkere.

Nyt kaffen din

Kaffen gjør deg raskere og skarpere. Den feter ikke hvis du ikke heller fløte eller melk i den. Den er en god unnskyldning for å ta en pause, og kaffens lukt er så forførende at den påstås å kunne selge et hus med eller uten nybakt brød.

Vann er ikke alltid bra

kaffe-sunt-helse-antioksidantNoen leger tar tar kaffen i forsvar. De mener at vi entydig har blitt anbefalt å drikke massevis av vann.
Spesielt eldre får ofte råd om å drikke rikelig, minst to og gjerne tre liter vann om dagen. Kaffe, te, øl og vin har de tidligere ikke kunnet telle med. Men faktisk er det slettes ikke nødvendig å drikke så mye ved en normal, rolig livsførsel i et kjølig norsk klima. 1,5 liter væske om dagen er nok for de fleste. Drikk vann, men et regelmessig forbruk av kaffe må gjerne telles med på linje med te, brus, melk, suppe eller en pils til maten.

Store mengde koffein gir hjerteuro

Koffein i store mengder er giftig. Men som legen Paracelsus sa for 500 år siden: Bare dosen av et stoff avgjør om det er gift eller medikament. Det gjelder også for kaffe.

Hva er overdose? Vi kan selv merke det. For mye kaffe gjør oss irritable, rastløse, anspente, gir hjerteuro og søvnforstyrrelser, det er tydelige signaler som bør få oss til å kutte ned inntaket. På den andre siden viser en rekke forsøk at kaffe skjerper reaksjonsevnen og får oss til å tenke klarere.

Kan kanskje hjelpe mot Alzheimers

Robusta-og-arabicaDet ble gjennomført forsøk blant en gruppe pasienter med Alzheimers sykdom. I tyve år før sykdommen ble konstatert hadde de i gjennomsnitt bare drukket en liten kopp kaffe pr dag. Det var mindre enn det normale forbruket blant en gruppe menn som ikke fikk Alzheimers. De drakk nemlig to kopper kaffe. Flere undersøkelser har funnet en nedsatt risiko for Parkinsons sykdom hos kaffedrikkere. Hos kvinner er risikoen minst ved omkring tre kopper kaffe pr dagen mens en manns risiko for Parkinson blir lavere jo mer kaffe han drikker. Forsøkene tyder på at kaffe kan ha gode virkninger.

Kaffe inneholder antioksidanter

Kaffen skal roses for sine helsefremmende egenskaper, mener leger. Ristede kaffebønner inneholder en stor mengde plantefenoler som har vist seg å være glimrende antioksidanter. Det kaffeelskende Norge har nytelsen av kaffe som altdominerende kilde til forsyning av antioksidanter. Antioksidanter har lenge har vært i fokus som stoffer som kan forebygge blant annet kreft. Betydelig lengre nede på listen over kilden til antioksidanter hos norske kaffedrikkere kommer frukt, te, vin, kornprodukter og grønnsaker.

Legene vil ikke råde noen til å drikke flere liter om dagen. Det ser ut til å være klokt å holde seg under 500 mg koffein om dagen. Det tilsvarer en liter kaffe, to liter te eller tre liter cola, for det er koffein i te og cola også. Alt godt har en grense som skal overholdes, om det så er kaffe, fløte eller rødvin.