De aller fleste kjøkken i dag inneholder vel en eller annen form for kakeform, enten en helt standard rektangulær en til brødbaking, eller en rund til kakebaking, eller kanskje en av de mer fantasifulle, som gir deg en fiks ferdig ridderborg eller kanskje et flott sjørøverskip med mast og det hele? Mulighetene er etterhvert blitt så mange, at det har utviklet seg en hel liten industri rundt det å lage kakeformer. Nye materialer og egenskaper gjør at ingenting er umulig lenger, og med dagens rikholdige utvalg av varianter kan hvem som helst lage oppsiktsvekkende kaker. Være seg til fødselsdager, bryllup, eller rett og slett bare for kosens skyld. Se på cookies kakeform, meget populært.

Men hvis du trodde alle de fantasifulle utformingene var en ny oppfinnelse, tar du gruelig feil. Faktisk er det ved arkeologiske utgravinger av kjøkkenbygninger i oldtidsbyen Mari i det gamle Mesopotamia funnet en rekke kakeformer i leire, noe som forteller oss at mennesket allerede for rundt fem tusen år siden visste å sette pris på gode kaker, og de oppfant verktøyer til å hjelpe seg med i tilberedningen av dem.

Riktignok kunne ikke datidens kakeformer måle seg med dagens, rent teknologisk, for mens en kakeform i leire fort kunne komme opp i en vekt av flere kilo, er dagens former enten i plast eller lette metal-legeringer. Gjerne påført teflon eller laget av silikon som her: kakeform, kakeform, kakeform, noe som gjør både baking og renhold enklere, men en ting har det moderne mennesket fortsatt til felles med de gamle mesopotanierne. Nemlig lysten på gode kaker og evnen til å lage dem.