Det sies at en kokk ikke blir bedre enn de knivene han eier, og det ligger noe i det, for uten godt verktøy er det som kjent ingen håndverkere som duger til hverken det ene eller det andre, ihvertfall ikke en kokk, som bruker knivene sine til stort sett alt mulig.

Enten man er profesjonell kokk i et gastronomisk verksted eller hobbykokk hjemme på hybelkomfyret, er det hovedsakelig tre typer kniver man har behov for. Den første er den velkjente allroundkniven alle kokker har, kokkekniven. Med sin brede klinge og lange blad er den det foretrukne verktøy til det meste, og den skjærer fint gjennom alt fra grønsaker til kjøtt. Mange sverger til elektrisk kjøkkenkniv til mange oppgaver.

Deretter bør man ha en filetkniv, en kniv med langt og tynt bøyelig blad, som gjør at den lett kan følge strukturen under skinnet på for eksempel rå fisk. Og sist men ikke minst bør man ha en liten spiss kniv som er velegnet til mindre oppgaver som for eksempel utskjæringer av frukt og grønsaker, skrelling og finere tilberedning av matvarer.

Kjøkkenkniv i keramikk er noe som blir mer og mer vanlig og populært: Keramisk kjøkkenkniv, keramisk kjøkkenkniv og keramisk kjøkkenkniv.

Oppbevaring og vedlikehold er en viktig del av en knivs tilværelse, og de aller færreste kokker oppbevarer knivene sine i skuffer. De foretrekker enten knivblokker eller magnetlister på veggen, noe som gir flere fordeler. For det første ser man nøyaktig hvor man har knivene sine, og de holder seg skarpe lenger da de ikke ligger og slår mot hverandre, som de ofte gjør i en kjøkkenskuff. Videre bør en god kjøkkenkniv heller ikke maskinvaskes, og den bør skjerpes ofte.