På tross av at en isforms primære oppgave er å fryse vann til isterninger, tiltenkt kjøling av for eksempel leskedrikker, finnes det et utall andre bruksområder hvis man bare tenker seg litt om. Og mange varianter isformer finnes også.

Dagens isformer er ofte laget av plast eller andre silikonbaserte materialer, noe som tillater fasonger ut over de hverdagslige firkantene vi etterhvert er blitt så vant til. Man kan i tillegg til terninger nå også få små isfigurer som likner de reneste kunstverk, og alt fra biler til blomster er å få tak i. Vil man man ytterlige variasjoner kan man legge alt fra små sukkertøy til fargestoffer inn i det man ønsker å fryse ned, noe spesielt barna synes er morsomt. Tenk deg bare noe så enkelt som røde isterninger i gul saft. En sikker vinner om sommeren. Også hvordan de er formethat mye å si for opplevelsen, her er en del artige: isform, isform, isform, isform og denne man kanlage shotglass i is av: isform.

Videre kan man utvide bruksområdene litt ved å tenke annerledes. Skal man arrangere barnefødselsdag kan man for eksempel bruke isformene til å lage gele i. Eller man kan blande sukker og gelatin, tilsatt smak og konditorifarge, for på den måten å lage sine egne varianter av seigmenn. Har man isformer som tåler en anelse varme, kan man smelte sjokolade og lage sine egne sjokoladebiter, og man kan kjøre forskjellige frukt og grønsaker i en kjøkkenmaskin, hvoretter man fryser det hele ned i isformer. En dekorativ og smakfull måte å både pynte og holde for eksempel smørbrødbordet avkjølt på utendørs om sommeren. Mulighetene er mange, og roter man litt rundt i kjøkkenskuffene sine, finner man sikker andre løsninger også.