En kopp er en kopp, sies det, men en kopp er så uendelig mye mer enn bare det. I tradisjonell forstand tenker man på en kopp som et hendig drikkeredskap i keramikk med hank på, hvilket i og for seg er riktig no, men i tillegg til dette, har koppen vært gjenstand for mye rart opp igjennom tidene.

Se forskjellige kopper

Historisk sett finner man kopper i alle mulige utførelser, helt fra den aller enkleste tinnkoppen tiggerne gikk rundt med, til de mest eksklusive porselensvariantene tilhørende overklassen. Rikt dekorerte med bladgull og utsmykninger av en annen verden, så fiffen kunne nyte sin te med lillefingeren pekende høyt til værs. En mer moderne variant er denne pistolkoppen. En veldig populær kopp er kopp formet som kameralinse/objektiv, artig gave til ivrige hobby og proff-fotografer.

I dag finnes det kopper i alle varianter og fasonger, og et bredt materialvalg gir dem egenskaper de ikke hadde tidligere. Eksempelvis finnes det i dag barnekopper som ikke kan velte, men skulle de mot formodning likevel gjøre det, så søler de ikke. At koppen har hatt et naturlig tilhold i kjøkkenet har også gitt den flere bruksområder, en sammenleggbar kopp er lett å stable.

Blant annet er den et yndet måleredskap ved for eksempel matlaging, for selv om den ikke har noen fastsatt standardstørrelse utover at en gjennomsnittlig metrisk kopp normalt inneholder to og en halv desiliter. Pluss minus litt, så her går det på slump. En amerikansk kopp er noe mindre, og en svensk enda litt mindre. Noe som er verdt å merke seg neste gang man skal over til naboen for å låne en kopp sukker. Ta den store kaffekoppen med når du låner, lever i den svenske.