2 skiver daggammelt landbrød uten skorpe, bløtlagt i vann, så klemt tørt
2 små agurker, skrelt og renset for frø, grovhakket
1 liten løk, hakket
2 hvitløkfedd, finhakket
1 ¼ kg modne tomater, uten kjerner, flådd og grovhakket
2 små grønne paprika, renset og grovhakket
6 ss olivenolje
3 ss rødvinseddik, eller etter smak
salt
nymalt pepper
isvann eller tomatsaft, om ønskelig
TILBEHØR:
4-6 ss olivenolje
2 ss hvitløk, finhakket
2 skiver landbrød, skåret i 1 cm terninger
375 g modne tomater, flådd og skåret i terninger
75 g agurk, skrelt og renset for frø, skåret i terninger
75 g grønn paprika, finhakket
50 g rødløk, finhakket
Ha bløtlagt brød, agurk, løk, hvitløk, mesteparten av den hakkede tomaten og én av paprikaene i en food processor eller hurtigmikser og kjør til en jevn puré. Hell den over i en stor bolle.
Finhakk resten av de grovhakkede tomatene og resten av paprikaen og ha i suppen. Rør inn olivenolje og eddik, og smak til med salt og pepper. Hvis suppen er for tykk, har du i litt isvann, eller du kan ha i litt tomatsaft, dersom tomatene ikke er fullmodne. Legg på lokk og sett bollen i kjøleskapet til suppen er godt avkjølt.
Gjør i stand tilbehøret: Varm olivenolje i en stekepanne på middels varme. Ha i hvitløk og stek den raskt til den begynner å dufte. Ha i brødterningene og stek i 4-5 minutter, til de er gyllenbrune på alle sider. Vend på dem under stekingen. La dem renne av på kjøkkenpapir.
Ha krutonger, tomat, agurk, paprika og løk i små, separate boller. Øs gazpachoen opp i avkjølte boller og la gjestene forsyne seg med tilbehøret.