Ingredienser
2 ss. olje 3 hvitløksbåter, finhakket 2 store løk, oppskåret 3 gulrøtter, i terninger 1 kålhode 2 l. buljong 1 eple, raspet 3 ss. tamari 1/2 ts. hvitløkspulver 1/2 ts. basilikum 1/2 ts. persille
Tilberedning
Riv av kålbladene, og fjern «kjernen» som ikke skal brukes i suppa. Varm oljen i en kjele på middels varme, tilsett hvitløk og løk, som freses i 5 minutter. Ha i resten av grønnsakene og stek til de er myke (ca. 5 minutter). Hell over buljongen, epleraspet og krydrene. La suppa koke over svak varme i en time.

Mer om emnet: Kålsuppe

Kålsuppe er en suppe laget hovedsakelig av kål, sammen med forskjellige andre ingredienser for å forbedre smaken og ernæringen. Det er en gammel rett som er verdsatt over hele verden, og hver kultur har sin unike tolkning av denne suppen.

For eksempel er det i Russland kjent som «shchi», en nasjonal skatt som inkluderer sauerkraut sammen med kålen, som gir suppen en distinkt syrlig smak. I Frankrike lager man typisk «soupe aux choux», hvor kål kokes med forskjellige typer kjøtt, som oftest svineknoke, og serveres med et dryss av revet ost. I Kina er kålsuppe vanligvis en klar buljong kalt «bai cai tang», som inneholder hakket kål og ofte tofu for en lett, men mettende måltid.

I Norge er det en tradisjon å lage kålsuppe, ofte kalt «kålsuppe» eller «klubbsuppe». Denne oppskriften inkluderer vanligvis poteter, gulerøtter, løk og en form for kjøtt, som ofte er svinekjøtt. Suppen serveres som en hovedrett, ofte sammen med brød og smør. Den er populær i de kalde vintermånedene, da den gir varme og god næring.

Selv om kål ikke har det mest spennende imaget, er den utrolig sunn og full av vitaminer og mineraler. Det er en grønnsak som gir mye fiber og inneholder få kalorier, noe som gjør den til et utmerket valg for dietter. Kålsuppe kan være en god måte å få i seg disse viktige næringsstoffene på, spesielt hvis den tilberedes med en rekke andre grønnsaker og magert kjøtt.

Til slutt er det viktig å merke seg at kålsuppe også kan lages på vegansk manér. Ved å erstatter kjøtt med proteintette vegetabilsk ingredienser som linser, kikerter eller bønner, kan en lage en næringsrik og mettende vegansk variant. Med riktig krydder kan denne suppen være like smakfull som en tradisjonell kjøttbasert versjon, og gir perfekt mulighet for alle å nyte denne eldgamle skatt.