Ingredienser
700 g indrefilet av kalv eller okse salt og pepper fra kvern olje / smør til steking Rødvinssaus 5 dl rødvin 2 sjalottløk 5 dl innkokt, mørk kraft 150 g usaltet smør salt og pepper fra kvern Kremet potetpuré 3/4 kg melne poteter 1/4 kg sellerirot 2 dl matfløte 2 ss smør 1/2 ss sukker 1-2 ss olivenolje salt og hvit pepper
Tilberedning
Fjern den tynne hinnen på fileten med en skarp kniv. Krydre filet med salt og grovt pepper. Stek den i varm panne på alle sider. Stikk i et steketermostat. Stekes på rist over langpanne i 160 gr varm ovn, 20 – 25 minutter til termostaten viser 55 gr. for rød filet eller 60 gr for rosa. La kjøttet hvile minst et kvarter slik at kjøttsaften får «satt seg». Saus: Skrell og hakk sjalottløk. Ha i en kjele og hell i rødvin. La det koke opp og inn til det har fått «marmeladekonsistens». Tilsett kraft. Får koke inn til det halve, 12-15 minutter. Sil sausen og rør inn kaldt smør. Smak godt til med salt og pepper. Puré: Kok poteter og sellerirot. Hell vannet av og skrell. Dampes. Varm fløten i en kjele. Kjør potetene i en food processor. Rør inn smør, sukker og olivenolje, Rør til smøret er helt smeltet. Spe med den varme fløten, litt etter litt. Smakes godt til. I tillegg ble vi serveret Du Verden Pasta fylt med kalvefarse, grønne bønner og erter forvellet spinat.

Mer om Kalvefilet

Kalvefilet er uten tvil kjent som en av de mest delikate og utvalgte kjøttstykker som er å finne, og nyter stor popularitet blant gourmeter verden over. Dette skyldes i stor grad smaksintensiteten og teksturen til selve kjøttet. I motsetning til mange andre typer kjøtt, er kalvefilet bemerkelsesverdig for sin milde, men allikevel fyldige kjøttsmak.

Opprinnelsen til kalvefilet kan spores til det gamle Europa, der det ble serveret ved føydalistenes hoff og på de kongelige bord. I dag er denne deilige matretten populær i mange forskjellige kulturer, hver med sin unike tilberedning og presentasjon. Selv om mange forbinder kalvefilet med den franske kulinariske tradisjonen, er det likeledes en viktig del av det italienske kjøkken.

Måten kalvefileten tilberedes på kan variere betydelig, men det er noen grunnleggende teknikker som regnes som universelle. Først og fremst, er det viktig å sørge for at kjøttet får riktig temperatur, som normalt skal være mellom 60 og 65 grader Celsius, for å sikre en optimal balanse mellom mørhet og smak. Stekemetoden er også avgjørende; det kreves en perfekt balanse mellom høy og lav varme for å unngå at kalvefileten blir tørr.

Tilbehør til kalvefilet kan variere veldig, avhengig av din personlige preferanse og gastronomiske tradisjoner. Klassiske akkompagnementer inkluderer grønnsaker som asparges, poteter, eller sopp, og sauser som bearnaise eller rødvinssaus. På den andre siden, er det fascinerende å oppdage nye kombinasjoner. Eksempler på dette kan være å servere kalvefileten sammen med fruktige elementer som epler eller fikener, eller å kombinere den med sjømat for en overraskende smakskontrast.

Sammen med riktig tilberedning kommer naturligvis også akkompagnementet av et passende vin. Når det gjelder kalvefilet, er det vanlig å velge en vin som ikke er for kraftig, slik at vinens smak ikke overdøver kjøttets delikate aromaer. Det anbefales derfor å parre kalvefilet med en lett rødvin, som Pinot Noir eller en ung Chianti.

Undersøkelser har vist at kalvefilet har et lavere fettinnhold sammenlignet med mange andre kjøtttyper. Dette samt sitt høye innhold av proteiner, vitaminer og mineraler, gjør kalvefilet til et sunnere alternativ for kjøttelskere. Men som ved all mat, er det viktig å konsumere det i moderasjon for å sikre en balansert og sunn livsstil.