KARAMELLSAUS

Ingredienser:

2 dl fløte 1 dl sukker 1 dl lys sirup 100 g smør

Tilberedning:

Kok fløte, sukker, sirup og halvparten av smøret sammen, ca 10 minutter. Rør inn resten av smøret og avkjøl. Sausen blir tykkere og seigere jo kaldere den blir. Karamellsausen passer til iskrem eller til å dyppe frisk frukt i

Mer om KARAMELLSAUS

Karamellsaus er en utrolig allsidig og dekadent saus som kan bringe en mengde retter til et nytt nivå av dekadens. Som navnet antyder, er karamellsaus laget av karamellisert sukker. Det er et fascinerende faktum at til tross for at det virker så luksuriøst, krever det faktisk svært få ingredienser å lage: sukker, smør, fløte og en klype salt. Denne mirakuløse polymorfenhet, muligheten til å bli til en mengde forskjellige kulinariske godbiter, er det som gir karamellsaus dens uendelige appell.

Produksjonsprosessen for karamellsaus er både en vitenskap og en kunst. Når sukkeret varmes opp, begynner det å smelte og bli brunt. Denne prosessen, kjent som karamellisering, gir sukkeret en dyp, rik og litt nøtteaktig smak. Det er viktig å være forsiktig på dette stadiet, fordi sukker kan gå fra karamellisert til brent på et blunk. Derav, kontroll over varmen er avgjørende i dette trinnet. Etter at sukkeret har smeltet, tilsettes fløte og smør, og blandingen røres til den har en silkeaktig konsistens.

Det som er fantastisk med karamellsaus, er alle de forskjellige måtene det kan brukes på. Fra å bli brukt som en topping på iskrem, til å bli inkludert i baking og ja, til og med i noen hovedretter, er karamellsaus utrolig variert. Dens rike og søte smak kan forbedre komponentene i en rekke retter, og legger til en ekstra dybde av smak bare noen få andre ingredienser kan etterligne.

Selv om det kan være fristende å kjøpe en ferdig karamellsaus, er det hjemmelagde alternativet alltid bedre. Ikke bare gir det deg friheten til å justere smaken akkurat som du vil, men det gir deg også muligheten til å være trygg på alle ingrediensene i sausen. I tillegg er det ingen konserveringsmidler eller kunstige tilsetningsstoffer som ofte finnes i butikk-kjøpte alternativer.

I Norge, har karamellsaus alltid vært elsket som en viktig del av det søte kjøkkenet. Forskjellen i smak mellom hjemmelaget og butikk-kjøpt karamellsaus er ganske betydelig, og mange nordmenn foretrekker derfor å lage sausen selv. Lager du karamellsaus hjemme, har du full kontroll på ingrediensene og kan tilpasse smaken til ditt eget behov.

Til syvende og sist, uansett om du er en profesjonell kokk eller bare en hobbykokk, vil du oppdage at å tilføre karamellsaus til din kulinariske repertoar vil åpne dørene til et nytt rike av smaker. Den silkemyke konsistensen og den rike, søte og litt salte smaken vil utvilsomt forbedre ethvert måltid. Så neste gang du vil legge til et snev av luksus i dine retter, husk på karamellsaus. Den vil ikke skuffe.

Legg igjen en kommentar