Ingredienser

450 g tørkede kikerter
7 hvitløkfedd
2 løk
1 laurbærblad
2 ts salt, pluss etter smak
250 g beinfri klippfisk, bløtlagt – om ønskelig
750 g spinat, grove stilker fjernet
3 ss olivenolje
2 skiver landbrød uten skorpe
1 klype safrantråder
vann eller grønnsakkraft, etter behov
nymalt pepper
175 g kokt skinke, i terninger – om ønskelig
2 hardkokte egg uten skall, hakket – om ønskelig

Tilberedning

Se over kikertene og kast steiner og stygge erter. Skyll ertene godt og ha dem i en bolle med nok vann til at det dekker godt. La ertene ligge i bløt i kjøleskapet over natten.

Neste dag lar du kikertene renne av og har dem i en kjele med vann som dekker. Ha i 4 hvitløkfedd, løk, laurbærblad, og kok opp på sterk varme. Skru ned til svak varme, legg på lokk og la det småkoke i ca 1 time, til kikertene er møre. Etter det første kvarteret har du i 2 ts salt.

Hvis du skal bruke klippfisk, lar du den renne av, og har den i en kjele med vann som dekker. Kok forsiktig opp på middels varme og la fisken trekke i 10-15 minutter, til den er mør. La den renne godt av. Når den er avkjølt nok til at du kan ta i den, deler du fisken i passe store munnfuller med fingrene. Kast alt av skinn og småbein. Sett fiskestykkene til side.

Når kikertene er ferdigkokt, tar du opp løk og hvitløkfedd med hullsleiv og setter til side. Kast laurbærbladet. Avkjøl kikertene i kokevannet.

Ha spinaten i en stekepanne med høye kanter, med bare fuktigheten etter skyllingen igjen på bladene. Sett pannen på middels varme og la spinaten surre i 3-4 minutter, til den har falt sammen. Vend på spinaten av og til. Ta pannen av platen, la spinaten renne godt av, press ut ekstra væske og grovhakk spinaten. Sett til side.

Varm olivenolje i en liten stekepanne på middels varme. Ha i brødet og resten av hvitløkfeddene og stek i 5-6 minutter, til det er gyllent. Kjør brød og hvitløk i en food processor eller hurtigmikser og tilsett safran, den kokte løken og hvitløken samt 2 ½ dl av kokevannet fra kikertene. Kjør blandingen til en jevn puré. Nå har du laget picada.

Hell picadaen over kikertene og tilsett spinaten. Rør godt og kok opp på middels varme. Hvis blandingen er for tykk, tynner du den ut med vann eller grønnsakkraft. Smak til med salt og pepper. Ha i klippfisk eller skinke, hvis du bruker det, og la suppen bli gjennomvarm.

Øs suppen opp i varme suppetallerkener ved servering. Pynt hver porsjon med hakket egg, hvis du bruker det, og server med en gang.