Kjøttragu

Ingredienser

60 gr margarin
2 ss finhakka løk
60 gr spekeskinke
100 gr sjampinjonger
2 ss finhakka persille
2 ss finhakka gulrot
300 gr oksekjøtt i terninger
300 gr svinekjøtt i terninger
2 dl rødvin
1 boks tomater (400 gr)
500 gr pasta penne

Tilberedning

Smelt smøret i en kjele. Fres løk, spekeskinke og sjampinjong til løken blir gyllen. Ha i persille og gulrot og rør godt. Brun okse og svinekjøttet sammen med løkblandingen til kjøttet får fin farge. Tilsett rødvin og tomater og smak til med salt og pepper. La alt koke i ca 1 time eller til kjøttet er mørt og mesteparten av væsken er kokt inn. Spe med litt kjøttkraft eller buljong hvis sausen blir for tørr. Kok pennen i godt saltet vann etter anvisning på pakken. Sil av vannet. Bland saus og pasta og server.

Om Kjøttragu

Kjøttragu er en saus basert på kjøtt som har røtter tilbake til det italienske kjøkkenet. Den er en variert rett med mange versjoner som har oppstått som følge av ulike regionale tradisjoner og individuelle tilpasninger.

Tradisjonelt sett blir Kjøttragu laget ved å småkokt kjøtt i en rik tomat- og grønnsaksbase over lengre tid. Hovedingrediensene som kjøtt, grønnsaker, hvitløk, hvitvin og tomater kokes i minst 2-3 timer for å få fram de komplekse smakene. Mens denne langsomme kokeprosessen har blitt modernisert noe med trykkokere og slow cookers, anses det fortsatt som viktig å ta seg god tid for å utvikle den fulle smaksdybden i retten.

Det vanligste kjøttet som brukes til kjøttragu er storfe, men det er ikke uvanlig å bruke svin, lam, kanin eller vilt. Hvilket kjøtt som brukes påvirker naturligvis smaken, og enkelte kombinasjoner av kjøtt kan gi mer unike og kompliserte aromaer.

En viktig del av historien til ragu er hvordan sausen er blitt adoptert og tilpasset verden over. Sausen har blitt en del av mange forskjellige matkulturer, fra den rike og kraftige Bolognese-versjonen i Italia, til enkelte versjoner som kan inkludere ingredienser som sopp, oliven, bacon, eller til og med trøffel. Dette viser bredden og allsidigheten i denne deilige retten.

Etter hvert som flere og flere matelskere oppdager og utforsker retten, har det blitt utviklet mange variasjoner av kjøttragu. Enkelte liker å legge til smakfulle urter som rosmarin, timian eller oregano, mens andre foretrekker å putte litt krem i sausen for en silkemyk finish. Uansett hvilke tilpasninger som gjøres, vil kjøttragu alltid være en favoritt blant matelskere for sin dybde av smaker og enkel allsidighet.

Avslutningsvis kan man si at kjøttragu er en rett full av muligheter. Med røtter i det italienske kjøkken, har den utviklet seg til å bli en global favoritt som kan tilpasses enhver smak og preferanse. Enten det serveres med pasta, ris, poteter eller brød, er kjøttragu en rett som alltid fornøyer og tilfredsstiller.

Legg igjen en kommentar